Nove korpe za čistiji i lepši Niš

Izvor: Blic, 16.Jun.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove korpe za čistiji i lepši Niš

Lokalna vlast u Nišu je odlučila da na teritoriji celog grada stare betonske kante za otpatke zameni novim metalnim, koje ne samo da su lepše, nego će omogućiti i veći stepen higijene. Nove korpe su postavljene prvo u najstrožem centru Niša, na Trgu kralja Milana, u Obrenovićevoj ulici, Voždovoj, kod “ Kalče”…

- Ukupno ćemo postaviti 3.000 novih kanti, a od toga će 500 biti u parkovima. Počeli smo od srca grada, ali ćemo korpe postavljati svuda, čak i u perifernim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naseljima. Trenutno se ruinirane betonske korpe menjaju na Trgu kralja Aleksandra i u Ulici Jovana Rastića, kao i na Margeru, Episkopskoj ulici" U planu je da se uskoro to radi i na Bulevaru 12. februara, Ulici Dimitrija Tucovića, Knjaževačkoj, Niškoj Banji, naseljima Ledena stena, Ratko Jović" Nove kante neće samo biti lepše, nego će se u njima nalaziti plastična kesa, koju će naši radnici skupiti i baciti. Tako će metalno postolje ostati čisto - kaže Direktor Sektora za tovarenje i deponovanje otpada u JKP " Medijana” Ljubiša Đorđević.

Veliki broj Nišlija ima primedbe na činjenicu da se kante za otpatke nalaze samo u centru grada, uz opaske da lokalna vlast brine o tome da li je čist centar Niša.

- Neshvatljivo mi je da kad kreneš nekim ulicama ka periferiji grada nema šanse da naiđeš na neku kantu za otpatke. Gde onda građani da bace đubre? Da bi naš grad bio čist mora na svakom koraku da postoji kanta jer samo tako ćemo naučiti i mlađe generacije da bacaju đubre u kante. Raduje me činjenica da će u gradu biti postavljene nove kante jer su stare bile ružne, ogromne, mnoge su bile polomljene ili im je falio deo betona. Ove nove su lepše, i zaista ću biti srećan ako ih bude po celom gradu i u svim parkovima - priča Nišlija Aleksandar Mitić.

Radnici Sektora za odvoz otpada žale se da zbog nepravilno parkiranih automobila u strogom centru grada, odnosno u dvorištima i prilazima iza stambenih zgrada i tržnih centara kamioni za odvoz đubreta ne mogu da priđu kontejnerima, pa se zato dešava da se u njima gomila otpad.

- Ovaj problem je izražen samo u najužem gradskom jezgru, a najkritičnije tačke su u prvom prilazu iza Tržnog centra " Gorča”, u Balkanskoj ulici, Nade Tomić, Karadžićevoj, Svetozara Markovića, Generala Tranijea" Mi se trudimo da ovaj problem rešimo tako što naši radnici tamo otpad odvoze rano ujutru kad još nema parkiranih kola. Pošto je to strogi centar grada, tu se uvek nalazi veliki broj automobila, čim se otvore banke, prodavnice, kafići" Međutim, često se leti dešava da su kontejneri puni i da ih treba isprazniti i predveče, ali mi to ne možemo jer nam smetaju vozila. Problem je i nedostatak broja kontejnera, ali često tu i nema prostora za postavljenje više posuda za odlaganje otpada. Mi nemamo nadležnost da zovemo pauke da odnosi takva vozila, o tome treba da brinu skupštine stanara - ističe Đorđević.

Nišlijka Tatjana Ilić, stanarke zgrade poznatije kao "Gorča” priča da često sa svog prozora može videti prepune kontejnere u dvorištu istoimenog tržnog centra.

- Tu su uvek blokirani kontejneri jer uvek ima parkiranih po najmanje pet-šest automobila. Čujem rano ujutru da đubretari svakog dana nose đubre, ali se ti kontejneri napune u toku dana. Tu ima mnogo kafića, ima dosta ambalaže, ali predveče je nemoguće da kamioni priđu. Neko bi trebalo da povede računa o tome jer je zaista ružno da u strogom centru Niša, iza Obrenovićeve ulice, odnosno najlepše ulice u Nišu, stoje prepuni kontejneri - priča ova Nišlijka.

Đorđević priča da svuda u strogom centru grada gde mogu da priđu odvoze đubre dva puta na dan.

- Kod Kazandžijskog sokačeta, kod Streljane i na Bugarskom parkingu svakog dana dva puta naši radnici prazne kontejnere. Pošto je to strogi centar grada, ima više đubreta jer je veća koncentracija ljudi koji tu rade ili dolaze u posetu Nišu. Na tim mestima ima i dosta kontejnera, tako da se tu nikad ne može videti da su prepuni đubreta - naglašava Đorđević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.