Izvor: Medijski istraživački centar, 05.Jul.2012, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova metoda plivanja za osobe sa hendikepom dala rezultate

Šestoro studenata sa invaliditetom je naučilo da pliva na časovima organizovanim tokom proteklih devet meseci u okviru projekta „I mi to možemo“. Projekat već četiri godine sprovodi Niško udruženje studenata sa hendikepom (NUSH) u okviru Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program) pod pokroviteljstvom kompanije Filip Moris.
U poslednjoj sezoni, koja je počela oktobra prošle godine, 15 članova NUSH-a je sa instruktorom plivanja Miljanom Perovićem >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << primenjivalo kod nas novu – „Halivik“ (Halliwick) metodu u plivanju osoba sa invaliditetom. Reč je o inovativnoj metodi koja omogućava ovim osobama da nauče da plivaju i da se samostalno kreću u vodi bez obzira na uzrast i oblik invaliditeta. „Halivik“ se temelji na poznatim zakonima hidrostatike, hidrodinamike i mehanike kretanja tela u vodi, a podrazumeva učenje jedan na jedan bez upotrebe pomoćnih plivačkih rekvizita.
SC „Čair“ je za članove NUSH-a ustupio besplatne termine, a časovi su se održavali tri puta nedeljno na bazenu „Čair“. Pored šestoro studenata koje je naučilo da pliva, neki od polaznika se spremaju za takmičenje u plivanju osoba sa invaliditetom. Sa polaznicima su radili i studenti niškog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, koji su se pored volonterskog angažovanja pokazali i kao dobri personalni asistenti.
Niško udruženje studenata sa hendikepom okuplja mlade ljude sa različitim vrstama hendikepa radeći na poboljšavanju njihovog položaja i omogućavajući im da preuzmu samostalno učešće u svakodnevnim aktivnostima. Udruženje godinama unazad ima podršku PECD programa i kompanije Filip Moris u realizaciji projekata koji se tiču obrazovanja mladih sa hendikepom i njihove integracije u društvo.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.