Niški osnovci posetili izvorište Vodovoda

Izvor: RadioCity.rs, 23.Mar.2017, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški osnovci posetili izvorište Vodovoda

Zaposleni u Vodovodu pokazali su školarcima čitav proces u proizvodnji vode, od vodozahvata iz Nišave, preko 9 infiltracionih jezera, zatim mesto gde se voda taloži i tretira, gde se obavlja provera kvaliteta pijaće vode i na kraju distribucija do slavina i naših korisnika.
„Učešćem u organizovanom obeležavanju ovog dana, dali smo doprinos  poštovanju ovog dragocenog resursa, upoznali smo nove generacije da budu odgovorni i da čuvaju vodu kako bi u dovoljnim količinama ostala >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << i budućim pokolenjima“, istakao je direktor JKP “Naissus“ Dejan Andrejević.
Ove godine Svetski dan voda obeležen je pod sloganom “Zašto otpadna voda?”, koji se odnosi na smanjenje produkcije i povećanje ponovne upotrebe otpadnih voda. Razlog za ovakav moto je taj što danas u svetu 663 miliona ljudi i dalje nema vodu za piće iz takozvanih unapređenih izvorišta, zaštićenih od kontaminacije, prvenstveno fekalnim materijama.

Procene su da će do 2050. godine skoro 70 odsto svetske populacije živeti u gradovima, za razliku od dosadašnjih 50 odsto. Trenutno većina gradova u zemljama u razvoju nema adekvatnu infrastrukturu i sredstva za efikasno i održivo upravljanje otpadnim vodama.
Kako bi doprineo očuvanju voda, životne sredine i zdravlja ljudi, svako od nas može da popravi slavine ako cure, zatvara ih kada ih ne koristi, i drugo.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.