Niška nagrada “Ramonda serbika” Zoranu Živkoviću

Izvor: JužneVesti.com, 18.Avg.2023, 09:37

Niška nagrada “Ramonda serbika” Zoranu Živkoviću

Jednoglasnom odlukom žirija Književne kolonije Sićevo, nagrada “Ramonda serbika” za 2023. godinu za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti biće dodeljena piscu Zoranu Živkoviću.

U tročlanom žiriju, koji je imenovao Savet kolonije, bili su prošlogodišnji laureat Goran Petrović, Dejan Stojiljković i Dejan Milutinović.

Oni su odlučili da nagrada, koja se dodeljuje 28. put, pripadne piscu, esejisti, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prevodiocu, izdavaču, uredniku i scenaristi Zoranu Živkoviću za celokupno književno-naučno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kulturi.

Baveći se (naučnom) fantastikom, Živković ostvaruje monumentalni opus, čija se sveobuhvatnost ogleda kako u literaturi (književno stvaralaštvo, istraživački i urednički rad, prevođenje), tako i u drugim medijima (film i televizija). Zoran Živković je postavio ne samo temelje SF-a u srpskoj kulturi, već i stvorio dela koja danas spadaju u klasike ovog žanra svetske književnosti - piše u obrazloženju.

Istaknuto je i da je objavljeno 117 stranih izdanja Živkovićevih knjiga na 20 jezika i da ga to svrstava u kategoriju domaćih najprevođenijih živih pisaca.

Njemu će nagrada biti svečano uručena na otvaranju 32. Međunarodne književne kolonije Sićevo, koja se održava od 12. do 17. septembra.

Reč je o najstarijoj takvoj književnoj manifestaciji u ovom delu Evrope, navode iz Niškog kulturnog centra.

Osnivač je Mihajlo Ignjatović, nekadašnji niški pisac i književni prevodilac. Kolonija se od 1991. svake godine polovinom septembra održava u blizini Niša, u selu Sićevo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.