Niš obeležava Svetsku nedelju svemira

Izvor: RadioCity.rs, 07.Okt.2019, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš obeležava Svetsku nedelju svemira

Obeležavanje Svetske nedelje svemira i Međunarodne noći posmatranja Meseca počinje predavanjem profesora Dragana Gajića od 19 sati, pod nazivom "Nije valjda da verujete u sve što vam kažu?". Na predavanju će posebna pažnja biti posvećena glasinama i prevarama koje su povezane sa pojavama iz oblasti astronomije i astrofizike. Pored ostalog biće reči o astrologiji, idejama o ravnoj Zemlji, kometama kao predznaku nesreća, smaku sveta. Nakon predavanja, od 20 sati, biće organizovano >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << teleskopsko posmatranje Meseca iz opservatorije na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta, ako meteorološki uslovi budu povoljni.
Sa predavanjima se nastavlja i tokom naredne sedmice. 
“CERN mesto gde je nastao internet” je predavanje koje će biti održano u utorak, 8. oktobra.
Malo je onih koji danas mogu da zamisle samo jedan dan bez sajtova i društvenih mreža. Međutim, ne tako davno internet uopšte nije ličio na ono što danas koristimo. Potraga za elementarnim česticama, tj. na najsitnije delove materije i sveta koji nas okružuje, i mnogo (izgubljenih) podataka koje je trebalo organizovati i povezati doveli su do nastanka World Wide Web-a. Sve to dogodilo se pre tačno 30 godina u CERN-u. Šta se danas dešava u CERN-u, fizici čestica i na web-u saznaćete na ovom predavanju.

U četvrtak, 10. oktobra je predavanje „Kako preživeti internet?“
Kako “preživeti” u svetu savremenih komunikacija i brojnih informacija, kako prepoznati i izdvojiti činjenice i nauku od urbanih mitova, legendi i bića iz bajki XXI veka, kako iskoristi ono što je najbolje a zaštititi se od onog što je opasno saznaćete na ovom predavanju.
Ova dva predavanja počinju od 20 h. Predavač će biti dr Milan Milošević.
Sva predavanja održavaju se u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Ulazak je slobodan.

Ove aktivnosti organizuju se u okviru projekta „Apolo na mreži”, koji realizuje AD „Alfa“ uz podršku Centra za promociju nauke.
Svetska nedelja svemira obeležava se svake godine od 4. do 10. oktobra, a cilj je podizanje svesti o značaju nauke i tehnologije, kao i o njihovom doprinosu poboljšanju uslova za život ljudi širom sveta. Ovogodišnja tema je "Mesec - kapija do zvezda".
Međunarodna noć posmatranja Meseca organizovana je prvi put 2010. godine i od tada se organizuje svake godine u septembru ili oktobru (u najbolje vreme za posmatranje, tj. kada je vidljiva prva četvrt Meseca) na oko 500 lokacija u oko 40 država.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.