Niš da medijske propise usaglasi sa zakonom

Izvor: JužneVesti.com, 11.Feb.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Niš da medijske propise usaglasi sa zakonom"

Najveća novinarska i medijska udruženja pozvala su gradske vlasti Niša da hitno izmene postojeće odluke po kojima su novac distribuirale medijima i usaglase ih sa zakonom.

U otvorenom pismu se od lokalnih vlasti traži da hitno stave van snage spornu Odluku o informisanju javnosti, kako bi se "stvorili preduslovi za doslednu primenu Zakona o javnom informisanju i medijima".

Pored toga što je kao cilj Odluke navedeno "informisanje građana o aktivnostima gradskih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vlasti", spornom odlukom je predviđena dodela novca medijima na konkursu po zakonu koji uređuje postupak javnih nabavki, umesto po Zakonu o informisanju - navodi se u pismu.

U saopštenju se podseća na obećanje koje je početkom avgusta prošle godine gradonačelnik Zoran Perišić dao predstavnicima Medijske koalicije i Misije OEBS, da će Niš izmeniti lošu praksu finansiranja medija.

Podsetimo, medijska koalicija je nekoliko puta javno reagovala nakon vrlo spornih medijskih konkursa koje je prethodnih godina sprovodio gradonačelnik Zoran Perišić.

Upozoravano je da su uslovi konkursa prilagođavani određenim medijima i da se pobednik unapred zna.

Neposredno pre toga je bio raspisan i konkurs na koji je mogućnost da učestvuje imala jedino TV Belami, jer se od kandidata tražilo da poseduju dozvolu za regionalno emitovanje signala na teritorji Niša, što je ispunjavala jedino ta TV stanica.

Južne vesti su i ranije upozoravale na to da lokalna vlast novcem poreskih obveznika "kupuje" poslušnost medija. Više o mehanizmima možete pogledati u tekstu "Niški mediji pod kontrolom vlasti".

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozdravlja odluku niških vlasti da se budžetska pozicija "Informisanje javnosti" za 2015. godinu sa 20 uveća na čak 70 miliona dinara.

Ipak, novinarska udruženja upozoravaju da je za pravilnu raspodelu tog novca neophodno usaglašavanje lokalnih propisa sa zakonom.

Inače, ogromno povećanje novca za medije je mnoge iznenadilo jer je usvojeno u trenutku kada je Grad odlučio da podigne kredit od 2 milijarde dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.