Izvor: B92, 23.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Nema leka za lečenje raka

Leskovac, Niš -- Na odeljenju onkologije Kliničkog centra u Nišu nema leka "Herceptin" neophodnog za postoperatvo lečenje karcinoma dojke.

U toj zdravstvenoj ustanovi agenciji Beta danas je rečeno da se sa odeljenja vraćaju sve bolesnice kojima je bila zakazana terapija. "Herceptin" je lek iz grupe bioloških lekova i ima zaštitnu funkciju. Lek se ne može nabaviti u apotekama, a odeljenje onkologije u Nišu je jedino mesto na jugu Srbije gde pacijentkinje mogu da prime >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tu vrstu terapije. Terapija se prima na 21 dan.

Na odeljenju navode da je leka nestalo juče, a da je i ranije često dolazilo do nestašica.

Očekuje se da lek stigne naredne sedmice, posle sprovođenja centralnog tendera.

Pacijentkinje kojima je juče bila zakazana terapija ogorčene su na osoblje Kliničkog centra u NIšu.

"Pre mesec dana nije bilo leka, pa sam ga primila sa zakašnjenjem od 10 dana iako su mi lekari rekli da se mora primiti tačno u dan. Juče su me ponovo vratili i nisu mi rekli kada da dođem. Uputili su me na advokata za pacijente i apoteku Kliničkog centra da tamo pitam zašto nema leka. Direktor mi je rekao da prvo mora da se podmiri beogradsko tržište", rekla je agenciji Beta pacijentkinja Divna Stanković iz Leskovca.

Ona je pre godinu dana operisala karcinom dojke.

Prema rečima lekara sa onkologije, "nije strašno ako se lek ne primi na vreme".

"Ali je ta pauza psihološki strašna za pacijente, kao i za nas", dodao je jedan od lekara.

Stankovićeva je kazala da lekari sa odeljenja onkologije ne obaveštavaju pacijente da nema leka, pa one uzalud dolaze iz Vranja, Pirota, Leskovca i Prokuplja.

"Šta ih košta da okrenu telefon i obaveste nas da ne dolazimo, da ne trošimo pare za put i da se ovako bolesne ne maltretiramo?", zapitala je Stankovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.