Niš: Dotrajali bilbordi padaju sa zgrada

Izvor: Blic, 13.Nov.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Dotrajali bilbordi padaju sa zgrada

Prava je sreća da gvozdena reklama, teška gotovo 400 kilograma koja je nedavno pala sa zgrade u Obrenovićevoj 2, nije povredila nikog. Stanovnici ove zgrade u opštini Medijana s pravom se boje da se i preostale davno postavljene neonske reklame s ovog objekta ne survaju na šetalište u glavnoj ulici u Nišu ili na kolovoz u Ulici Milojka Lešjanina. Na soliteru je ostala gvozdena konstrukcija slova postavljena pre četrdesetak godina i vertikalna reklama sa slomljenim staklom, gde je nekada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pisalo “Agrokombinat”, a obe reklame su teže od one čiji su šrafovi usled zuba vremena već popustili. Gvozdena konstrukcija na soliteru postavljena pre 40 godina sklona

je padu

U Nišu na nekoliko mesta postoje stare neonske reklame, a najviše ih je u opštini Medijana. U razgovoru sa nadležnima saznajemo da nijedna institucija nije isključivo nadležna za uklanjanje ovih reklama, kao i da stanari zgrada gde se one nalaze moraju to sami da učine ili uz pomoć opštinskih organa. U Upravi za komunalnu delatnost nam je rečeno da bi posao uklanjanja trebalo da obavi Građevinska inspekcija Uprave za imovinu, a u ovoj instituciji prebacuju odgovornost na opštinsku komunalnu inspekciju, tvrdeći da je to ipak njihov posao, a ovi opet da za taj posao nema novca u budžetu, tako da, ukoliko strahuju za bezbednost, moraju to da obave stanari. Ljubiša Radonjić iz Obrenovićeve 2 ističe da stanari nemaju novca da to sami učine, ali da su spremni da pomognu opštinama da zajednički uklone ove reklame.

- Svedok sam kada je pala reklama sa zgrade. Bilo je strašno, a moglo je da padne i na ljude na trotoaru ili na neki automobil. Mi sami to ne možemo da uklonimo jer prvo nemamo novca, a i ne možemo bilo kog majstora da dovedemo jer je za tako nešto potreban kamion sa kranom i stručni majstori. Mi se jedva dogovorimo kada treba lift da popravimo - kaže Radonjić.

Novica Simić, načelnik opštinske uprave Medijana, ističe da su spremni da zajedno sa stanarima reše problem, ali da opština nema novca da te radove finansira. - Reklame su nekada postavljane uz saglasnost stanara čiji su nekadašnji kućni saveti imali neku naknadu od toga, tako da sada moraju zajedno s nama da se potrude da to i uklonimo - kaže Simić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.