Neslaganje oko toga da li Mediani preti kolaps

Izvor: JužneVesti.com, 29.Feb.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neslaganje oko toga da li "Mediani" preti kolaps

Dok direktor niške “Mediane” Bratislav Vučković kaže da je održavanje gradske čistoće dovedeno u pitanje jer im Grad nije uplatio sav novac neophodan za funkcionisanje ovog preduzeća, većnik Miloš Banđur kaže da Vučković dramatizuje i da će novac biti isplaćen. 

Rezigniran, kako kaže, odnosom Grada Niša koji je ovom komunalnom preduzeću prethodnog meseca uplatio 11 miliona od očekivanih 40, Vučković je napustio jutarnji program TV “Zone Plus”. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Međutim, iako je u emisiji najpre izjavio da će radnici gradske čistoće možda i stati sa radom ako im tokom ove nedelje Grad ne uplati ostatak, nakon toga je u razgovoru sa novinarkom "Južnih vesti" rekao da “on to neće dozvoliti”.

Neću dozvoliti da “Mediana” stane, ali sam spreman da u tom slučaju podnesem ostavku. Ukoliko se ovo ne servisira, nemoguće je raditi u ovakvim uslovima. Uplatu za januar sam očekivao prošle nedelje, međutim nema je još uvek i zato sam revoltiran - kaže Vučković.

Gostujući u istoj emisiji, rekao je da zbog dugovanja “neće biti prolećnog čišćenja Grada”, a kasnije je za "Južne vesti" pojasnio da se radi o prolećnoj akciji postavljanja kontejnera za kabasti otpad po opštinama.

Za januar i februar Grad duguje kompletne situacije, ali to je zato što nije potpisan ugovor i situacije nisu predate, jer su pre koji dan usvojeni programi. Danas je predlog ugovora poslat “Mediani”, čim ga potpišu mogu da uspostave privremene situacije po kojima će januar i februar biti isplaćeni - kaže Banđur.

Kada će se, međutim, isplata desiti, Banđur nije mogao da precizira.

Ja ne upravljam budžetom, već isključivo gradonačelnik koji daje naloge. Čim bude imao para on će platiti, i određivaće prioritete - navodi on.

Banđur tvrdi i da je skinuta blokada računa niških škola, zbog koje je Republika obustavila dvomesečni transfer Gradu od 105 miliona, "pa se sada čeka da Republika odreaguje i uplati transferna sredstva".

Banđur kaže da se, suprotno jutrošnjim tvrdnjama Vučkovića, situacija u “Mediani” kreće na bolje, da radnici redovno primaju plate i da je ovo komunalno preduzeće nedavno kupilo 3 kamiona za 38 miliona.

Grad je u prva dva meseca 2016. godine uplatio 64.200.000 dinara “Mediani”, što je negde oko 2,4 mesečne rate. Pre neki dan je na njihovu inicijativu usvojen sporazum za reprogram duga od 1. januara 2017. godine. Ako se to ima u vidu, i ovo što je “Mediana” dobila u januaru, ostaje još 25 miliona za javnu higijenu iz 2015. godine i 4,8 miliona za zoo-higijenu - kaže on.

Prema njegovim rečima, i taj novac bi bio isplaćen da transfer od Republike ka Gradu nije bio obustavljen zbog škola u blokadi.

Iako je Grad potpisao sa "Medianom" sporazum o otplati 347 miliona dinara duga počev od 2017. do 2020. godine, Vučković kaže da ovo preduzeće ima potraživanja od oko pola milijarde.

"Mediani" duguju i indirektni korisnici budžeta, ustanove, javna preduzeća čiji je osnivač Grad, škole. Kada njihove dugove saberete sa ovih 350 miliona duga, kao i dugom za ova prva dva meseca, izađe oko pola milijarde. Ipak, i pored toga, mi smo 2015. godinu završili sa 36 miliona dobitka - kaže Vučković.

Gradski većnik Miloš Banđur kaže da je uveren da stanje sa ukupnim dugovima prema “Mediani“ nije dramatično, zbog toga što su sada i “ovi korisnici ušli u RINO sistem”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.