Nedelja prevencije karcinoma grlića materice (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 25.Jan.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja prevencije karcinoma grlića materice (VIDEO)

Rak grlića materice jedno je od najčešćih malignih oboljenja kod žena. U svetu svake godine 60.000 žena oboli, a 30.000 umre od karcinoma grlića materice, upozoravaju lekari a povodom Evropske nedelje prevencije protiv ove bolesti.
Ginekolozi niškog Doma zdravlja podsećaju da je ovo maligno oboljenje izlečivo ako se otkrije u ranoj fazi i pozivaju sve žene da od ponedeljka u okviru akcije Otvorena vrata u Službi za zdravstvenu zaštitu žena dođu na preventevni pregled.
Razvoj karcinoma traje od 5 do 10 godina i redovni godišnji pregledi su najbolji način da se rak grlića materice dijagnostikuje na vreme, kaže ginekolog u niškom Domu zdravlja Monika Matejić.
Dobro organizovani skrining programi sa ciljem otkrivanja i lečenja početnih promena i ranih stadijuma raka grlića materice sprečavaju i do 80% slučajeva raka grlića materice naročito u razvijenim zemljama.

 
 
CH Monika Matejić – ginekolog u Domu zdravlja Niš
 
OFF Nažalost, u Srbiji najnoviji podaci pokazuju da sa više od 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja , a četvrti uzrok umiranja od raka među našom populacijom. Statistički gledano, u Srbiji svakog dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice
 

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rak grlića materice - podmukli ubica

Izvor: OkRadio.rs, 26.Jan.2014, 00:42

U Srbiji petina žena se odazove preventivnoj ginekološkoj kontroli, što je mali broj imajući u vidu da svakog dana četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna žena umre, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut". Prema podacima Instituta, karcinom...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.