Narodna inicijativa za izmenu izbornog sistema

Izvor: RadioCity.rs, 04.Apr.2016, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna inicijativa za izmenu izbornog sistema

Cilj inicijative je pokretanje rasprave u Skupštini Srbije kako bi se promenio izborni sistem.
„Hoćemo da u parlamentu imamo poslanike koji su odgovorni građanima, a ne partijama i stranačkim liderima. Želimo da adekvatno budu predstavljeni građani iz svih krajeva, nacionalne manjine i da se poštuje načelo rodne ravnopravnosti“, rekla je Nataša Čorbić iz organizacije Srbija u pokretu.

Razlog za ovakvu inicijativu je, prema rečima pravnog stručnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << Sava Manojlovića, taj što je nerealno da građani znaju ko sve čini partijske liste od 250 poslanika. „Poslanici se sada skrivaju iza stranačkog brenda ili stranačkog lidera. Postojećim načinom moguće je ukinuti parlament i pretvoriti ga u neku vrstu akcionarskog društva, jer se glasa na osnovu lojalnosti partiji“, dodaje Manojlović.

Potpisivanje će se odigrati u više od deset gradova u Srbiji. „Inicijativa kreće iz Niša, grada iz koga su i ranije počinjale i danas se pokreću velike promene“, rekao je Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.
Građani će moći da iskažu svoju podršku do ponedeljka, 11. aprila, dok će 9. aprila biti održana velika sinhronizovana akcija sakupljanja potpisa u svim gradovima, kada će građani na različitim lokacijama moći da razgovaraju sa aktivistima/-kinjama i daju potpis podrške.

„Nakon što Narodnoj skupštini predamo 30.000 potpisa, koji su po zakonu dovoljni za pokretanje rasprave pred parlamentom, tražićemo od svih političkih stranaka koje su u izbornoj trci da se javno izjasne da li podržavaju našu inicijativu i da li u idućem sazivu žele da budu narodni ili partijski poslanici. Ovim javnim izjašnjavanjem daće nam garanciju da će se po sazivu skupštine naša inicijativa naći na dnevnom redu u najkraćem mogućem roku“, zaključila je Nataša Čorbić.
U Nišu građani mogu potpisati ovu inicijativu na sledećim lokacijama: 1. Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Trg Učitelja Tase 1A/2 2. Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38 3. Deli prostor, Davidova 2 4.Proaktiv, Obrenovićeva 59/4/44.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.