Nakon tužbi roditelja snižene cene vrtića u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Mar.2016, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon tužbi roditelja snižene cene vrtića u Nišu

Kako bi sprečili nove tužbe i ispoštovali zakonske regulative, Gradsko veće Niša odlučilo je da roditelji ubuduće plaćaju 20% ukupne cene vrtića u Nišu, za razliku od dosadašnjih 29% što se ispostavilo nelegalnim. Svi će imati pravo na naknadu razlike za prethodne 3 godine.

To znači da će mesec dana boravka dece u niškom vrtiću Predškolske ustanove "Pčelica" roditelje sada koštati 3.200 dinara. Pravilnik o regresiranju troškova je izmenjen, jer se o njemu već >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << negativno izrazio zaštitnik građana Saša Janković, ali i Vrhovni kasacioni sud nakon tužbi  roditelja.

Naime, ekonomska cena za boravak deteta u jednom od vrtića "Pčelice" je približno 15.500 hiljada dinara, pa prema tome mesečni boravak deteta, u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, može da roditelje košta najviše petinu od toga.

Međutim, roditelji u Nišu u svim slučajevima, osim za treće dete ili kada je reč o porodicama "na socijali", do sada su plaćali 4.500 dinara.

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković kaže da je izmena bila neophodna.

Mi smo pre jedno pola godine po prvi put raspravljali na tu temu i onda je rečeno da postoji neki krovni zakon koji je opravdavao našu cenu. Međutim, sud je zauzeo stav da roditelji moraju da plaćaju 20% od ukupne cene, ni dinar gore, ni dinar dole i onda smo odlučili da menjamo pravilnik - rekao je Slavković.

On je pojasnio da će roditelji potpisivati aneks ugovora i da će imati mogućnost da nadoknade razliku u ceni koju su plaćali prethodne tri godine, a koja se ispostavila nelegalnom.

Slavković kaže da je njihova želja da "preduprede sudske sporove".

Bile bi velike posledice da 6.000 roditelja pusti tužbu s obzirom na to da je najveća naknada oko 40.000 dinara. Mi ćemo dati nalog da u “Pčelici” naprave obračun i da pozovu sve roditelje i ukoliko im deca i narednih godina idu u vrtić da to bude njihov avans, ako ne žele, moći će da podignu novac - pojašnjava Slavković.

Razlika u ceni koja je bila i ona koja je usvojena danas je nešto veća od 1.000 dinara mesečno po detetu i roditelji mogu da traže naknadu za prethodne 3 godine.

Do sada je podneto, kako kaže Slavković, dvadesetak tužbi i ti roditelji će biti zamoljeni da ih povuku. Ako ne žele, Grad će, tvrdi Slavković, ispoštovati svoje obaveze.

Pravilnik koji je usvojen stupa na snagu 1. aprila.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

„Pčelica“ i grad vraćaju roditeljima novac za vrtić

Izvor: juGmedia, 31.Mar.2016, 08:32

NIŠ – Veće grada Niša donelo je odluku da roditljima čija su deca boravila u nekom od vrtića „Pčelice“ od 2013. godine do sada isplati razliku izmedju plaćene naknade i naknade koju zakon propisuje...Roditeljima će, kako je rečeno na sednici Veća, biti isplaćeno oko 1.200 dinara po mesecu...Zamenik...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.