Nagrada Niškog sajma za izdavaštvo kući Prometej

Izvor: JužneVesti.com, 27.Dec.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada Niškog sajma za izdavaštvo kući "Prometej"

Žiri 55. Niškog sajma knjiga dodelio je nagradu “Presad mudrosti” za kompletnu produkciju izdavačkoj kući “Prometej” iz Novog Sada, dok je priznanje za najvredniju ediciju pripalo niškoj kući “Revnitelj” za pesničku kolekciju “Siga”.

“Prometej” je nagrađen, navode iz žirija, za afirmaciju nacionalne kulture, a niška kuća za najbolju ediciju “zbog kreativnog i multidisciplinarnog pristupa pesničkim zbirkama”.

Nagrada “Presad mudrosti” >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za najbolje pojedinačno izdanje dodeljena je “Dereti” za knjigu Bojana Jovanovića “Pamćenje i samozaborav“.

Knjiga predstavlja dragoceni doprinos etnološkoj misli, baveći se fenomenom memorisanja i zaboravljanja u tradicijskoj kulturi - navode u obrazloženju žirija.

Niškom izdavaču “Južni Darkwood” nagrada "Otisak"; foto: V. KeserKnjiga “Prozor u dvorište“, autora Zorana Paunovića, u izdanju „Geopoetike”, dobila je nagradu “Inicijal” za autorski doprinos umetnosti ili nauci, a priznanje za za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu pripalo je knjizi “Od premudrih čula“ Snežane Milojević, u izdanju Centra za crkvene studije iz Niša.

Priznanje “Inicijal” za savremeni analitički pristup tekstovima srpske književnosti srednjeg veka otišlo je u ruke niškog pisca Velibora Petkovića za knjigu “Medjedjedovina, u izdanju “Medivesta”.

Nagrada “Otisak” koja se na Sajmu knjiga u Nišu dodeljuje za grafički dizajn, ove godine je za estetski tretman knjiga dodeljena niškom izdavaču “Južni Darkwood”. Za tehnološki tretman “Otisak” je pripao “Data statusu” za knjigu “Muzej Umetnosti“, a za intermedijalni tretman “Vulkanu” za knjigu “Ljudsko telo: Anatomija pod lupom“.

Žiri koji je odlučivao o nagradama “Presad mudrosti” i “Inicijal” čine Vlasta Mladenović, Aleksandar Kostadinović i Miroslav Todorović, dok su za sajamsku nagradu “Otisak” zaduženi bili Radmila Kostić, Vladan Ranđelović i Nemanja Jovanović.

Sajam knjiga biće otvoren u hali "Čair" do 30. decembar.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Prometej iz Novog Sada pobednik ovogodišnjeg Sajma knjiga u Nišu

Izvor: JUGpress.com, 27.Dec.2018

NIŠ..Tradicionalno tokom Sajma knjiga u Nišu objavljeni su dobitnici sajamskih nagrada...Tradicionalne nagrade žirija su “Presad mudrosti “ i “Inicijal” a tradicionalno se dodeljuje još jedna nagrada „Boža Vojinović“ za doprinos u afirmaciji i popularizaciji niškog Sajma knjiga..Žiri...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.