Na današnji dan pre 100 godina u Nišu rođen Duško Radović

Izvor: JuznaSrbija.info, 29.Nov.2022, 14:45

Na današnji dan pre 100 godina u Nišu rođen Duško Radović

Duško Radović rođen je u Nišu 29.novembra 1922. godine. Otac Uglješa bio je iz okoline Čačka a majka Sofija Stefanović bila je iz Niša.

Bio je glavni urednik „Pionirskih novina”, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac”, novinar „Borbe” i (od 1975. godine) urednik Studija B. Njegova emisija „Beograde dobro jutro” počela je da se emituje jula 1975. godine na Studiju B.Bila je ukinuta >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << 1982. godine, kada su određeni članovi vladajuće partije okarakterisali Duškove aforizme kao „političke poruke sa izraženom moralističkom i demagoškom pozadinom”.

Scenario i tekst popularnih pesama pisao je za dečiju televizijsku seriju "Na slovo na slovo".

U Beogradu se dugi niz godina održava atletska trka „Sećanje na Duška Radovića”. Duškov brat je poznati atletski trener Branimir Brana Radović.

Preminuo je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu. Njegov sin je Miloš Radović.

Najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija „Studio B“, koji su kasnije objavljeni u tri knjige „Beograde dobro jutro”. Bio je veliki ljubitelj fudbala i navijač FK Partizan.

Dela ovog autora prevođena su na sve značajnije svetske jezike.

U Nišu mnoge institucije, škole, udruženja nose njegovo ime.

Na žalost, spomenik Dušku Radoviću ostao je bez glave, ali po rečima iz PU glava sa spomenika je sama otpala.

Iako je brigu o bisti preuzeo Zavod za zaštitu spomenika u nadležnosti Grada je da je sanira.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.