NIŠKA MLEKARA PLANIRA PRIHOD OD 1,8 MILIJARDI DINARA

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIŠKA MLEKARA PLANIRA PRIHOD OD 1,8 MILIJARDI DINARA

NIŠ - AD "Niška mlekara" planira da u ovoj godini ostvari prihod od 1,8 milijardi dinara i neto dobit od 120 miliona dinara, rečeno je u toj firmi.

- "Niška mlekara" ostvarila je prošle godine prihod od 1,3 milijarde dinara i duplirala izvoz svojih proizvoda sa 55 miliona dinara u 2009. na 110 miliona dinara u prošloj godini - rekao je direktor Zvezdan Gavrilović.

Rukovodstvo mlekare kaže da je od 2007. godine u razvoj proizvodnje uloženo tri miliona evra, a da se za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ovu godinu planira ulaganje od 1,1 milion evra, kao i da će najveći deo novca biti upotrebljen za kupovinu 250 junica.

Predsednik Upravnog odbora "Niške mlekare" Damir Mančić rekao je da su prioriteti te firme u ovoj godini proširenje sirovinske baze, uvođenje nove linije za proizvodnju feta sira i širenje distributivne mreže.

- Stabilizacijom otkupa na 80.000 litara mleka dnevno, "Niška mlekara" će se pozicionirati na četvrtom mestu među mlekarama u Srbiji - naveo je Mančić.

Otkup mleka organizovan je od Leskovca i Dimitrovgrada do Negotina i Bora, a prošle godine otkup je oformljen i na području Vojvodine, rečeno je u "Niškoj mlekari", u kojoj se proizvodi oko 40 različitih proizvoda i preko 20 proizvoda pod robnom markom najvećih trgovinskih sistema na teritoriji Srbije.

Od 2008. mlekara poseduje sisteme kvaliteta HACCP i ISOO 9001, a u proceduri je sistem bezbednosti i kvaliteta IFS koji će ovoj firmi omogućiti da svoje proizvode izvozi u zemlje EU.

Rukovodstvo mlekare navodi da će podržavati srednje i velike proizvođače mleka, ali da se mlekare same ne mogu boriti sa troškovima proizvođača i da bi država morala da obezbedi veće subvencije.

"Niška mlekara" je osnovana 1957. godine sredstvima Unicefa. Posle prve neuspešne privatizacije 2004. godine i raskida ugovora, u periodu od 2007. do 2009. godine konsoliduje se vlasnička struktura u kojoj su sada većinski vlasnici pravna lica "Kruna komerc", "Profiko", "Pogled" i "Milk union".

Tokom prve privatizacije broj radnika smanjen je sa 314 na 109, a od 2007. godine broj radnika povećan je na 180. Prosečna plata u mlekari iznosi 28.000 dinara.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.