Međunarodna konferencija o niškom Centru za vanredne situacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2010, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna konferencija o niškom Centru za vanredne situacije

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković poručio je danas da je regionalna saradnja preko potrebna u obezbeđivanju prosperiteta jugoistočne Evrope i da je Vlada Srbije spremna na saradnju i u oblasti zajedničkog suprotstavljanja vanrednim situacijama.

Cvetković je, na otvaranju Međunarodne konferencije posvećene razmeni iskustava u oblasti vanrednih situacija u hotelu "Hajat", istakao da požari, poplave i zemljotresi ne poznaju granice i često ostavljaju velike posledice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Premijer Srbije je istakao da suprotstavljanje vanrednim situacijama zahteva zajedničko i organizovano reagovanje i formiranje jakih operativnih timova.

Cvetković je istakao da je cilj Srbije suštinski odgovor na to kako ćemo zajednički odgovoriti na vanredne situacije koje su u regionu, po podacima, nanele milionske štete.

Šojgu: Ruska avijacija će od leta imati u Nišu svoje avione za vanredne situacije

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao je danas u Beogradu da će otvaranje regionalnog centra za vanredne situacije u Nišu značajno doprineti borbi protiv požara, poplava i u drugim kriznim situacijama.

"Takvi centri mogu da postanu mesta ujedinjavanja naroda u regionu u cilju spasavanja ljudskih života", rekao je Šogju na ministarskoj konferenciji u Hotelu Hajat o kriznim situacijama.

Šojgu je rekao da je Rusija spremna da svojom tehnologijom i znanjem pomogne državama u regionu da se što bolje pripreme i odgovore na izazove koji nameću krizne situacije.

"Samo zajedničkim naporima moći ćemo da se izborimo sa svim neprilikama", rekao je on.

On je podsetio da je prošle godine u saradnji sa srpskim vlastima u Nišu uništeno 450 mina i bombi zaostalih iz prethodnih ratova.

Šojgu je naveo da će se u centru u Nišu obavljati razmena tehonologije i informacija, i izrazio spremnost Rusije da uloži dodatna sredstva u razvoj tehnologije.

On je rekao da će ruska avijacija od leta imati u Nišu svoje avione za vanredne situacije što će značajno olakšati dopremanje humanitarne pomoći i opreme ljudima pogođenim vanrednim situacijama.

Šojgu je najavio da će Rusija uskoro otvoriti još dva takva centra - u Aziji i Africi.

Dačić: Centar u Nišu za humanitarne svrhe

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ideja o formiranju regionalnog centra za reagovanje u vanrednim situacijama u Nišu, nije motivisana vojnim, već isključivo humanitarnim razlozima.

Na otvaranju ministarske konferencije u Beogradu o vanrednim situacijama, Dačić je rekao da je cilj plana da se, uz pomoć Rusije, u Nišu formira centar za zaštitu i spasavanje iz kojeg će biti moguće pružati pomoć svim zemljama u regionu u slučaju požara, poplava ili zemljotresa.

Dačić je rekao da bi u tom centru bile ruske vatrogasne letelice da bi se smanjilo vreme potrebno za reagovanje u bilo kojoj zemlji Balkana.

Prema njegovim rečima, u tom centru bi bila i obuka kadrova, jer je čitav region izložen sličnim opasnostima od elementarnih nepogoda.

Ministar je zahvalio Rusiji za pomoć pri formiranju centra i za spremnost da pomogne zemljama regiona u zaštiti od štete pri vanrednim situacijama.

Dačić je podsetio da je broj prirodnih katastrofa povećan u čitavom svetu u poslednjih 30 godina, a da su najugroženije zemlje u razvoju.

Zbog toga je, dodao je ministar, neophodna bliža saradnja zemalja u regionu jer "katastrofe ne poznaju granice".

Dačić je rekao da efikasno smanjenje rizika od nesreća može smanjiti broj žrtava i eventualnu štetu i da se svaki evro uložen u bezbednost vraća četvorostruko.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.