Izvor: RTV 5, 24.Apr.2012, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medalje za niška vina (video)

Kratina, Medijana, Sovinjon, Kaberne Sovinjon, Širaz i Roze, vina iz niškog vinogorja, dobila su srebrne i bronzane medalje za kvalitet, na Medjunarodnom sajmu vina "Župa 2012". Jedna od retkih žena koje se uspešno bave vinarstvom je i Zlata Vidanović, koja je osvojila dve medalje.
"Završila sam fakultet za prehrambenu tehnologiju, upoznala sam muža na fakultetu, a on je iz Sićeva, i onda smo zajedno nastavili porodični posao, jer se njegovi vinom bave već tri generacije unazad", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << kaže Zlata Vidanović.
U Udruženju voćara i vinogradara "Čegar" kažu da ovakav uspeh nije iznenadjenje.
"Naše podneblje je izuzetno pogodno za razvoj vinogradarstva, i greška je bila što se ranije nije vodilo računa o kvalitetu, već samo o kvantitetu. Mi ćemo to da menjamo, i očekujemo da već naredne godine osvojimo mnogo više priznanja za naša vina", kaže Živojin Bojić, predsednik udruženja.

Niški vinogradari poslednjih godina ubrazno unapredjuju proces proizvodnje kvalitetnih vina, uz podršku Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša.
"Prevazišli smo mnoge prepreke, i sve radimo kako bi još više ulagali u kvalitet i u modernizaciju proizvodnje, kako bi ubuduće, baš plasirajući naša vina, što bolje predstavljali ovaj kraj i Grad Niš", kaže Aleksandra Brzaković, načelnica Uprave za poljoprivredu.
Naredni korak je otvaranje Proizvodno - edukativnog centra "Vinarija" u Kamenici, uz podršku opštine Pantelej.
"Papirologija je sredjena, naredne nedelje kreću radovi, a nadam se da će do kraja godine u "Vinariji" biti proizvedena i prva vina", kaže predsednik opštine Pantelej, Slaviša Dinić.
Niški vinogradari su se u Aleksandrovcu takmičili u konkurenciji 52 učesnika iz Slovenije, Makedonije i Srbije, koji su prikazali 179 uzoraka vina. 

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.