Maturanti iz Srbije na Kembridžu

Izvor: B92, 13.Jan.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturanti iz Srbije na Kembridžu

Beograd -- Dvoje maturanata iz Niša i četvoro iz beogradske Matematičke gimnazije primljeni na prestižni univerzitet Kembridž.

Da se trud i učenje isplate i da godine provedene uz knjigu i na različitim takmičenjima nisu uzalud utrošene dokazuje primer šestoro gimnazijalaca iz Beograda i Niša.

Učenici beogradske Matematičke gimnazije i gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša dobili su potvrdu da su primljeni na prestižni svetski univerzitet Kembridž. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Stefan Stojanović je interesovanje za matematiku pokazivao još kao osnovac. U srednjoj školi već pobeđuje na takmičenjima. Onda je pokušao na Kembridžu i uspeo.

"Bitnija je brzina razmišljanja i mogućnost usvajanja znanja, nego samo trenutno znanje jer ako neko dođe tamo biće u prilici da stekne veliko znanje. To je bilo početkom decembra i čim se završi oni ne smeju da kažu učeniku kako je prošlo nego se čeka. I nama je baš 6. januara stiglo obaveštenje i meni je stiglo da sam pozvan”, objašnjava Stefan.

Tamara Đorđević je zaljubljenik u fiziku. Kaže da je o Kembridžu slušala mnogo i da joj se posebno dopada tamošnji način rada.

"Svi časovi su podeljeni u supervizije tj. jednom nedeljno se sastajete sa svakim profesorom i sa još jednim učenikom i diskutujete o svemu što ste radili prethodne nedelje, pitate ga sve, tako da imate bukvalno individualni kontakt sa profesorom i mogućnost da se razvijete brzo koliko možete i želite", kaže Tamara.

"Triniti koledž” na Kemridžu, na kojem će studirati, daje cele stipendije, ali samo za nekoliko najboljih. U slučaju da ne uđu u tu grupu, suočiće se sa problemom.

Strefan podseća na skup život u Velikoj Britaniji.

"Finansije za Kembridž sve ukupno su oko 30.000 funti. 18.000 za školarinu plus život, a život u Velikoj Britaniji je jako skup - i smeštaj, i hrana, i sve, plus avio karta”, navodi on.

Oboje se nadaju da će se, ukoliko ne dobiju punu stipendiju, naći neka firma koja će podržati njihov talenat.

Eventualni povratak u zemlju, kako kaže Tamara, ne zavisi samo od nje.

"Da li ću se vratiti i ne zavisi toliko samo od mene. Ja bih želela, ali zavisi prvenstveno od toga da li ću imati posla i koji će biti, da li će biti sličan onom koji ću imati tamo u inostrasntvu. Tako da kada bi posao bio sličan, svakako bih izabrala da dođem ovde", kaže ona.

Koliki je uspeh prijem na Kembridž pokazuje podatak da se godišnje na svaki od smerova primi samo 20-ak studenata iz celog sveta.

Četvoro maturanata Matematičke gimnazije koji putuju u Kembridž su Ognjen Marković i Ognjen Tripković, Aleksa Stanković i Luka Ribar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nišlije na Kembridžu

Izvor: RTS, 14.Jan.2011, 08:47

Tamara Đorđević i Stefan Stojanović iz Niša na Kembridžu, jednom od najboljih svetskih Univerziteta. Oni su odabrani među 1.000 kandidata iz celog sveta...Dvoje učenika specijalnog odeljenja za talente u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Nišu, Tamara Đorđević i Stefan Stojanović primljeni...

Nastavak na RTS...

NIŠLIJE NA KEMBRIDŽU (VIDEO)

Izvor: Kurir, 14.Jan.2011

NIŠ - Dvoje učenika specijalnog odeljenja za talente u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Nišu, Tamara Đorđević i Stefan Stojanović primljeni su na prestižni "Triniti koledž" na Kembridžu, javlja RTS...Tamara, koja je postigla značajan uspeh iz fizike, primljena je na studije prirodnih nauka,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.