Matejevčani protestovali i dali 10 dana Skupštini da im vrati pašnjake

Izvor: JužneVesti.com, 05.Maj.2023, 10:06

Matejevčani protestovali i dali 10 dana Skupštini da im vrati pašnjake

Na protestu zbog oduzimanja utrina i pašnjaka ili kako Matejevčani zovu ovu parcelu "naša planina", u koju gleda celo selo, okupili su se meštani i odlučili da daju rok od 10 dana odbornicima niške Skupštine koji su im zemlju oduzeli da je vrate selu, u suprotnom će, kako najavljuje Slaviša Dinić kao organizator, radikalizovati proteste.

Matejevčani kažu da neće odustati dok ne vrate "našu planinu" selu; foto: T. S. Minutom ćutanja zbog tragedije u beogradskoj školi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i paljenjem sveća stradalima počeo je jučerašnji protest u Gornjem Matejevcu, a okupilo se nekoliko desetina ljudi i dosta dece. Svi su bili tu zbog brige - šta će ubuduće biti na "njihovoj planini", parceli koja im je nedavno na hitnoj sednici i bez obrazloženja oduzeta, a koja "gleda na celo selo i selo gleda na nju".

Na mestu Beli vrh, pašnjaku i utrinama od oko 40 hektara, država nešto planira, ali meštani ne znaju šta i zato ih je odbornik Slaviša Dinić iz Koalicije "Zajedno-Moramo" okupio da se suprotstave odluci niške Skupštine koja im je na hitnoj sednici oduzela pravo da je koriste. Matejevčani kažu da neće odustati dok ne vrate "našu planinu" selu; foto: T. S.

Ta parcela se uzdiže odmah iznad zadnjih kuća, ispod planine i skroz do vrha, to je deo koji je vrlo nepristupačan, a za koji je pokrenut postupak za prelaz iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište. I to je ono što najviše brine nas. Na toj parceli se nalazi i pećina koja je jedna velika enigma i zbog ranijih istraživanja i zbog mogućnosti za odlaganje nekog otpada, opasnih materija i svega ostalog - navodi Dinić.

Među njima kruže razne priče o tome šta bi ubuduće moglo da se nalazi na tom brdu, ali upravo je njihova bojazan to što ne znaju šta će to biti i kako će uticati na njihov život i celo selo.

Upoznao sam meštane da je tu moguća eksploatacija mineralnih sirovina, da je moguće da bude kamenolom, jalovište, da se rade solarni paneli, što je jedna od najboljih varijanti i najbezazlenijih u ovom slučaju, ali sam rekao i da je nešto dobro, ne bi bilo tajno. Pohvalili bi se oni, doneli bi tu odluku regilarno, a ne na hitnoj sednici sa samo tom tačkom - smatra Dinić. Matejevčani kažu da neće odustati dok ne vrate "našu planinu" selu; foto: T. S.

Dinić objašnjava i da su odbornici prekršili Zakon o povraćaju utrina i pašnjaka selima, jer u njemu piše da nije moguća prenamena zemljišta, ali da se nadležni na to ni ne pozivaju, već na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ali ponovo bez adekvatnog obrazloženja.

Smatra i da su ovu škakljivu temu "provukli" pred praznike, jer su mislili da će da prođe nezapaženo, kao i da su požurili da ovu odluku donesu, jer je verovatno neko "bacio oko na tu parcelu". Matejevčani kažu da neće odustati dok ne vrate "našu planinu" selu; foto: T. S.

Da li će da traže zlato, bakar ili šta će već, postoje razne priče, a mnoge tajne krije i ta pećina i neke državne službene tajne koje Vojska zna, jer je tu radila oko te pećine i to važi za sklonište, sve su to neke stvari koje mi sad treba da prećutimo i ćutke da neko stavi to za svoje dobro, a ne za dobro sela. Koliko sutra ću u ime protesta i kao odbornik da podnesem zahtev predsedniku Skupštine grada Niša da na isti način, po hitnom postupku, donesu odluku o poništenju ove odluke i da se ta parcela vrati selu na korišćenje, kao što je i bilo - zaključuje Dinić.

Meštani su dali rok od 10 dana odbornicima, a Dinić kaže da ako za to vreme ne dobiju neki odgovor ili se sednica ne održi - radikalizovaće proteste ispred zgrade Skupštine u Nikole Pašića, a pokrenuće i sudski spor, odnosno iskoristiće sve zakonske mogućnosti da obore ovu odluku.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.