Liturgijom i sečenjem kolača počelo obeležavanje gradske slave

Izvor: NiskeVesti.rs, 03.Jun.2016, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liturgijom i sečenjem kolača počelo obeležavanje gradske slave

Povodom gradske slave počela je Svečana slavska liturgija i sečenje kolača u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Osim mnogobrojnih građana, koji konstantno pristižu na obred, tu su i gradonačelnik Niša Zoran Perišić, drugi predstavnici grada, opština i vojske.

 "Koliko budemo dobri prema drugima, toliko će gospod biti milostiv prema nama", poručilo je sveštvensvo na liturgiji.
Pored hrama dežuraju i dve ekipe Hitne pomoći, za slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << da nekome pozli. Za sada, na sreću, nisu imali posla, kažu.
Do 11 sati biće održana i litija oko hrama. U okviru obeležavanja Dana Svetog cara Konstantina i carice Jelene za danas je od programa za 12 sati zakazana predstava za decu “Konstantin dečak” kao i izložba slika u Oficirskom domu. Učenici gimnazije “Svetozar Marković” će na istom mestu izrađivati novčiće sa likom Konstantina.
Građanima će biti podeljnja knjiga “Konstantin među sugrađanima” u izdanju NKC-a u Oficirskom domu i na Trgu kralja Milana u centru grada, takođe u podne.
Od 15 sati do 20 i 30 na terenu FK “Car Konstantin” održaće se fudbalski turnir povodom obeležavanja gradske slave, a od 17 i 30 u velikoj Sali Univerziteta zakazano je svečano otvaranje međunarodnog simpozijuma vizantologa “Niš i Vizantija – XV”.
Od 19 do 20 sati u parku Svetog Save biće održan festival horova.
Od 19 sati počinje i “Palilulsko veče 2016” – veče duhovne, starogradkse muzike i niškog meraka. Učesnici programa su Crkveno igrački ansambl „Branko“, KUD „Abrašević“, Etno grupa „Niško Zone“, Čokalija, Vojni orkestar, KUD „Mozaik“, mešoviti hor „Učiteljska Lira“, hor „Gracija“, La campanella bend, DJ Johnny, Nino bend i Jelena Marinkov.
U subotu 4. juna od 9 sati od hrama Svetog cara Konstantina i cerice Jelene u pravcu Velikog i Malog Jastrepca kreće “Catena mundi – via militaris 4x4” u organizaciji Safari kluba.
U 12 sati utakmicom OKK Junior – Levski Sofija počinje Međunarodni košarkaški turnir u Sali OŠ “Dušan Radović”, dok od 14 sati igraju OKK Konstantin – Vardar iz Skoplja.
U nedelju 5. juna od 8 sati održava se kup Svetog cara Konstantina 2016. na Nišavi u potezu od auto-pijace do Benetona. Organizatori su sportski ribolovci “Nišava”.
U 16 sati se u OŠ “Dušan Radović” igra finale Međunarodnog košarkaškog turnira, dok je utakmica za 3. mesto u 14 sati.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Povezane vesti

Proslava slave svih Nišlija

Izvor: RadioCity.rs, 03.Jun.2016

Zastavu sa Hristovim monogramom - labarum koju je prvi put poneo Konstantin Veliki, u hramu svetog Cara Konstantina i carice Jelene, punim vernika, administrator niške eparhije episkop raško-prizrenski Teodosije predao je gradonačelniku Niša, 2. juna.. Episkop je prilikom predaje labaruma rekao...

Nastavak na RadioCity.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.