Lektira najtraženija u niškoj biblioteci

Izvor: JužneVesti.com, 26.Nov.2015, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lektira najtraženija u niškoj biblioteci

U Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu knjige koje pripadaju lektiri za osnovnu i srednju školu najviše se iznajmljuju, pokazuju podaci ove ustanove. Ipak, bibliotekari napominju da to ne znači da su lektire i najpopularnije štivo.

Šefica odeljenja beletristike u niškoj biblioteci Dragana Najdanović kaže da je među domaćim autorima najčitaniji Filip David, a od stranih Paolo Koeljo.

Dela naših spisateljica Vesne Dedić i Jelene Baćić >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Alimpić se takođe čitaju, a naročito su popularni romani niških pisaca Dejana Stoiljkovića i Branislava Jankovića - kaže Dragana Najdanović.

Od ukupno 20.305 korisnika biblioteke “Stevan Sremac” njih 4.324 su srednjoškolci, što otprilike čini trećinu svih učenika niških srednjih škola.

Prema rečima profesora srpskog jezika i književnosti Valentine Andrejić Ristić da bi đaci više čitali potrebno je razbiti predrasude da je biblioteka mračna i hladna prostorija puna pršnjavih knjiga.

Za motivaciju učenika koristim razna sredstva - film, internet, glumu,novine, filozofiju, igru, zanimljive priče, sopstveno iskustvo, sve što smatram provokacijom za čitanje. Trudim se da učenici ne dožive knjigu kao neko strano iskustvo, nego kao sopstvenu i najintimniju priču - objašnjava Andrejić­ Ristić.

U niškoj biblioteci kažu da bez obzira na veću popularnost interneta i elektronskih knjiga, mladi u Nišu čitaju.

Uloga bibliotekara je velika, da navedu na pravu literaturu. Pristup mora biti i psihološki jer različiti ljudi dolaze - kaže Ivana Stanković, iz marketing službe biblioteke.

To potvrđuje i bibliotekarka Ana Jocić koja kaže da mladi dođu u potrazi za literaturom koja im može pomoći u rešavanju nekog problema.

Uglavnom koriste literaturu za rešavanje nekih svojih ličnih nedoumica. Recimo, vole knjige sa tematikom psihologije, rešavanja sukoba mladalačkih, ljubavnih, vole drame, ali vole i tragedije jer ih zanima kako će se završiti i da li je pametno ljutiti se - kaže Jocić.

Što se tiče lektire najviše se izdaju “Ana Karenjina”, “Seobe”, “Koreni”, “Starac i more”, “Vreme smrti”, “Pop Ćira i pop Spira”, “Tvrdica”...

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Nezavisnog udruženja novinara Srbije "Mladi istražuju javni interes" koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.