Lekovitost i zanimljivosti o Niškoj Banji

Izvor: JuznaSrbija.info, 14.Okt.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovitost i zanimljivosti o Niškoj Banji

Mada spada u takozvanu drugu kategoriju po razvijenosti, Niška banja je nadaleko čuvena po svojim lekovitim izvorima, ali i kvalitetnom banjskom vazduhu. Praktično se nalazi na teritoriji grada Niša, koji je najvažniji grad juga Srbije i u administrativnom i u ekonomskom, ali i u političkom i obrazovnom smislu.

U Niškoj banji postoji čak 5 izvora lekovite vode i to : "Pasjača", "Suva banja", "Glavno vrelo", "Banjica" i "Školska česma".

Samo naselje je >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << smešteno na visini nešto manjoj od 250 metara, dok je niži deo smešten u plodnoj dolini reke Nišave. Klima Niške banje je idealna za lečenje mnogih oboljenja, a prvenstveno kardiovaskularnih, respiratornih, te reumatskih i autoimunih oboljenja. Takođe, postoje indicije da voda sa lekovitih banjskih izvora pomaže i kod snižavanja povišenog krvnog pritiska, te kod različitih stanja koja prati poremećaj metabolizma.

Pored toga što je poznato banjsko lečilište u Srbiji, Niška banja je i svojevrsna turistička atrakcija, pa je tako uz takozvani zdravstveni turizam, prisutan i rekreativni. Uz to, ona je i domaćin čuvene manifestacije " Dani jorgovana , koja se organizuje s proleća svake godine, odnosno u doba cvetanja ovog divnog cveća. Tu su još i mnoge prestižne manifestacije koje se takođe ovde održavaju, a među najposećenijima je svakako " Dani vina i meraka ".

A kada se malo odmaknete iz Niške banje prema Nišu, imaćete priliku da upoznate vrlo značajne segmente vezane za istoriju srpskog naroda. Uz Nišku tvrđavu koja potiče iz 17. veka, tu je i veliki broj antičkih arheoloških nalazišta.

Najčuvenije je arheološko nalazište " Medijana ", za koje se pretpostavlja da datira iz 3. odnosno 4. veka. Ne treba zaobići ni neverovatan spomenik, koji je jedini takve vrste na ovim prostorima. Čuvena " Ćele kula " u Nišu je načinjena od lobanja mnogobrojnih srpskih ratnika koji su stradali u bici na obližnjem Čegru.

U Nišu je i staro jezgri grada, čuveno Kazandžijsko sokače, koje je jedan od njegovih simbola, a tu je i još jedan arheološki lokalitet " Bubanj ", za koji postoje indicije da potiče još iz doba neolita.

Inače, čitav jug naše zemlje je izuzetno bogat ne samo različitim vrstama znamenitosti, već i brojnim, vrlo atraktivnim i neobičnim manifesticijama. Pa tako, ako već krenete u posetu Niškoj banji i Nišu, valjalo bi da posetite i Leskovac. Ukoliko Vas zanima kako da stignete iz pravca Niša do ovog grada, pogledajte ovde.

Uzevši u obzir da je jedan od znakova raspoznavanja svih Leskovčana nadaleko čuveni leskovački roštilj, ne čudi što je upravo ovaj grad domaćin čuvene manifestacije koja nosi simboličan naziv " Roštiljijada ", koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posetilaca. Manje je poznata činjenica da je upravo u ovom gradu na jugu Srbije održan još 1929. godine karneval, a ta tradicija je odnovljena početkom 21. veka, pa se od 2006. godine svake godine u Leskovcu održava karneval, koji sada ima status međunarodne manifestacije.

Brdo koje se nalazi nadomak grada je nekada bilo jedno od omiljenih izletišta Leskovčana. Hisar je ne samo park prirode, već i mesto sa koga se pruža predivan pogled na grad. Smešteno je na 340 meatra nadmorske visine i važi za jedan od najprostranijih parkova prirode južne Srbije, a jedinstven je i po tome što se na njemu nalaze tragovi kutura koje datiraju još od doba neolita, pa do srednjeg veka.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.