Krvi ima dovoljno, ali treba biti na oprezu (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 06.Avg.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krvi ima dovoljno, ali treba biti na oprezu (VIDEO)

U niškom Zavodu za transfuziju krvi u svakom trenutku raspolažu sa oko 300 jedinica krvi, što zadovoljava prosečne potrebe ove ustanove. Ipak, s obzirom da u toku letnjih meseci uglavnom ima manjka zaliha, češće se organizuju akcije, a, kako kažu, najpotrebnije su negativne krvne grupe. Mobilna ekipa Zavoda danas je radila u Sportskom centru „Čair“.
Sudeći po podacima iz prethodnih godina, zalihe krvi najmanje su u toku letnjih meseci. Ipak, iz zavoda kažu da nema potrebe za brigom, jer zalihe ove dragocene tečnosti u Nišu, ne padaju ispod prosečne potrebe. Akcijama Zavoda za transfuziju blagovremeno se obezbedjuju dovoljne rezerve krvi.
Pult Zavoda našao se i u Sportskom centru „Čair“, a za najhumanije Nišlije obezbeđene su i besplatne karte za bazen.
Iz Zavoda navode da su ponosni što u Nišu nema potrebe za programom porodičnih davalaca, jer zbog stalnih akcija zalihe retko kada padaju ispod količine koja je dovoljna za 5-6 dana. Ipak, bez obzira što stanje zaliha u ovom trentuku nije kritično, oni apeluju da svi koji su u mogućnosti pokažu svoju humanost i postanu dobrovoljni davaoci krvi, jer se ne zna kada će veća količina iznenada biti potrebna.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Rezerve krvi na minimumu

Izvor: OkRadio.rs, 07.Avg.2014, 09:51

Rezerve nulte negativne krvne grupe su na minimumu u službi Transfuzije Bolnice u Vranju, zbog čega nadležni apeluju na dobrovoljne davaoce da što pre doniraju krv. Problema ima i sa ostalim negativnim krvnim grupama, a potrebne količine ove dragocene tečnosti za sada se obezbeđuju u hodu, pre...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.