Krenule  da kupe notnu svesku i stradale

Izvor: Blic, 13.Sep.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krenule da kupe notnu svesku i stradale

Niš - Desetogodišnja Kristina M. i njena baka Gordana Mitrović (62), koje su poginule u subotu ujutro u porti niške crkve Svetog Pantelejmona u Ulici Kosovke devojke kada se na njih obrušio deo stabla lipe sa granama, sahranjene su juče na seoskom groblju u Knez Selu.

Sahrani devojčice i njene bake prisustvovalo je više stotina meštana Knez Sela i Niša. Retko ko od onih koji su poznavali Kristinu i Gordanu imao je snage da priča. Rođaci i prijatelji su pokušavali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uteše Kristinine roditelje Violetu i Dejana.

- Roditelji su nemi od bola" Strašno je izgubiti dete" Tragediju preživljava i Kristinina šestogodišnja sestra, koju su odveli rođaci. Kristina je bila divno dete, odlična učenica četvrtog razreda isturenog odeljenja Osnovne škole „Karađorđe" iz Gornjeg Matejevca. Dete za primer" - kažu uplakani rođaci.

Kristinin otac Dejan je vozač u pekari „Žitopek", i rođaci navode da je mnogo radio da bi porodici obezbedio udoban život.

- U petak uveče su svi otišli na „Buregdžijadu" na Paliluli. Kristina je zamolila roditelje da spava kod bake Gordane i dede Borislava, majčinih roditelja koji stanuju u Somborskoj ulici u Nišu. Rekla je ocu da je sve zadatke uradila i da hoće da bude malo u Nišu. Baka i unuka su tog jutra krenule da kupe doručak i neku notnu svesku koja joj je bila potrebna za školu. Zatim su svratile u crkvenu portu - vidno potresen priča Goran Janković, rođak Kristininog oca Dejana.

Deda Borislav Mitrović je u subotu pre podne prolazio pored crkve. Video je da su se okupili ljudi, da je neko stradao.

- Policija mu nije dala da priđe. Zvao je zeta Dejana, koji je bio na poslu. Tek kad je Dejan došao do crkve, utvrđeno je da su to mala Kristina i njena baka Gordana - kaže Janković.

Porodice Kristine M. i Mitrović nisu dozvolile obdukciju tela, a istražni sudija Olgica Pavlović je to prihvatila. Sudija je rekla porodici da su baka i unuka od zadobijenih povreda preminule na licu mesta.

Veliki broj vernika iz naselja Pantelej i juče je dolazio u crkvu u Pantelejmonu da upali sveće za pokoj duše unuke i bake. Sveštenik Živorad Marinković prekjuče ujutro držao je bogosluženje povodom pravoslavnog praznika Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. U to vreme baka i devojčica su sedele na kamenu ispred ribnjaka u crkvenom dvorištu. Sveštenici i vernicu su začuli jak prasak i istrčali u portu. Pokušali su da pomognu devojčici i ženi, ali one nisu davale znake života. Sveštenik je rekao da „u crkvi nisu odgovorni za ono što se desilo" i da „niko nije mogao da predvidi da će deo stabla da se odlomi". I direktor JKP „Gorica" Branimir Jezdimirović je odbacio odgovornost za tragediju, jer „nisu nadležni za pregled drveća u dvorištu Pantelejmonske crkve".

Porodice ne pominju tužbu

Rođak poginulih Goran Janković, inače niški advokat, kaže da porodice Kristine M. i Mitrović u teškom trenutku nisu pominjale da će tužiti grad ili Nišku eparhiju kako bi dobile novčano obeštećenje. Pre četiri godine u Nišu je stradao mlekadžija Todosije Stamenković iz sela Hum na koga je pala grana jasena u parku preko puta suda u centru grada. Njegova porodica je dobila pola miliona dinara kao odštetu od grada.

Policija privela novinara iz porte crkve

Beograd - Redakcija regionalnih internet novina „Južne vesti" oštro je protestovala zbog privođenja novinara te redakcije Predraga Blagojevića nakon izveštavanja o nesreći u porti crkve u Nišu.

Blagojević je priveden prekjuče dok je izveštavao o nesreći u porti crkve u niškom naselju Pantelej i zadržan je u Policijskoj upravi u Nišu nekoliko sati.

„Policajac koji je stajao pored crkve pokazao nam je rukom da ne snimamo ništa i kolega je isključio kameru. Sklonili bismo se odatle da nismo primetili policajca iz interventne brigade kako trči ka nama. Mislio sam da hoće da nam kaže kako je snimanje zabranjeno, ali čim je prišao prilično grubo nam je tražio lične karte i obraćao nam se sa 'ti’", rekao je Blagojević.

Novinar „Južnih vesti" odbio je da policajcu pokaže ličnu kartu tražeći objašnjenje. „Odgovorio je da je 'on zakon’ i tada je prišao još jedan policajac iz interventne jedinice i ugurali su me u 'maricu’", rekao je Blagojević.

Beta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.