Koliko smo zahvalni palim čegarskim borcima?

Izvor: RadioCity.rs, 31.Maj.2017, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko smo zahvalni palim čegarskim borcima?

Na današnji dan pre 208 godina, odigrala se jedna od najvećih bitaka Prvog srpskog ustanka. Boreći se protiv nadmoćnijeg turskog protivnika, srpski ustanici tada su pružili primer hrabrosti i patriotizma, koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije.
Ipak, tek nekoliko desetina Nišlija, prisustvovalo je jutrošnjoj liturgiji u u dvorištu Ćele kule. Oni sa kojima smo razgovarali saglasni su da je to možda jedini način da građani pokažu zahvalnost palim borcima.
„Dolazak >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << na današnju svetu liturgiju je u pomen ne samo čegarskih ratnika sa Stevanom Sinđelićem, nego svihg ratnika kroz vekove, da kažemo od doba Nemanjića do kosovskih junaka ’99. godine“, rekao je Nišlija.
„Vrlo bitno je za nas da se sećamo prošlosti i ljudi koji su svoje živote položili i na ovako mučan način postradali da bismo mi danas imali slobodu“, kaže naša sugrađanka.
„Današnji dan treba da znači svima nama u XXI veku, jer smo upravo ovde, u Nišu, zahvaljujući njima“, priča mladić.

Nakon svečane liturgije u dvorištu Ćele-kule, polaganjem venaca na prostoru spomen kompleksa Čegar predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Grada Niša, kao i predstavnici udruženja građana za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba, odali su poštu poginulim borcima iz Prvog srpskog ustanka.
Boj na Čegru, koji se odigrao 31. maja 1809. godine, jedan je od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. Procenjuje se da je poginulo oko 6.000 turskih ratnika, a ukupni gubici na strani Srba procenjuju se na oko 4.000 ljudi.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.