Klinički centar dobio donaciju vrednu oko 500.000 evra

Izvor: RadioCity.rs, 24.Apr.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinički centar dobio donaciju vrednu oko 500.000 evra

Donacija se sastoji od medicinskog potrošnog materijala, špriceva, makaza, hirurške i neurohirurške opreme, šetalica, invalidskih kolica, katetera, sitnih medicinskih aparata, potrošnog materijala za anesteziju, higijenu, ortopedskog i neurohirurškog materijala.
Direktor Kliničkog centra Niš, prof. dr Zoran Radovanović, kaže da je donacija u robi daleko jednostavniji način doniranja za Klinički centar u odnosu na doniranje novca i kupovinu opreme putem tendera, za šta je potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << nekad i više od pola godine.
Nakon carinjenja i dobijanja saglasnosti od Agencije za lekove, deo medicinskog materijala se već nalazi u Kliničkom centru, dok je ostatak još uvek u procesu carinjenja.

Ova oprema kupljena je u Kanadi za oko 400.000 dolara, a njena vrednost na našem tržištu procenjuje se na oko 500.000 evra, ocenio je direktor Kliničkog centra.
Inicijator i koordinator projekta „Srprske zemlje, srpski rod“ iz organizacije „28. jun“, Marija Karličić, kaže da je novac za ovu opremu dijaspora skupljala oko godinu i po dana, u 130 gradova, u preko 80 zemalja.
Organizacija „28. jun“ je studentska organizacija iz Kanade koja se bavi društvenim, političkim i filantropskim aktivnostima u skladu sa interesima Srbije, i koja je okupila srpsku dijasporu u zemljama u kojima je aktivna.
Projekat „Srpske zemlje srpski rod“ traje već dve godine, i isporuka donacije Kliničkom centru Niš teške 5 tona je finalni korak ovog projekta.
Do sada su donirali medicinsku opremu Domu zdravlja u Gračanici, kasnije i za više Domova zdravlja i Kliničkih centara u Srbiji, a projekat je uspeo da pokrije i Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku.

Prof. dr Zoran Radovanović zahvalio se na ovako velikoj donaciji koja je stigla u pravom trenutku pred kraj godine, kada se završava jedna fiskalna godina, a tenderi za narednu još nisu počeli.
Prema njegovim rečima, u ovom periodu je čest slučaj da klinikama Kliničkog centra Niš nedostaje medicinski potrošni materijal. On naglašava da će ovu zalihu koju su dobili od Organizacije „28 jun“ sigurno koristiti dva do tri meseca.
I pomoćnik direktora za stručno medicinska pitanja i hiruršku delatnost prof. dr Goran Stanojević kaže da će ova donacija nesumnjivo olakšati rad lekara sa pacijentima i biti od koristi za izvestan period.
On je dodao da će se time premostiti naredni period, kao i da će oprema koristiti pre svega pacijentima, ali i u edukativne svrhe velikom broju studenata i đaka.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.