Kinezi grade fabriku nedaleko od niškog “Leonija”

Izvor: JužneVesti.com, 25.Nov.2019, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi grade fabriku nedaleko od niškog “Leonija”

Iako se spekulisalo da bi kineska kompanija Šinju mogla svoje postrojenje da gradi na putu ka Medoševcu, u Kancelariji za ekonomski razvoj i projekte kažu da su Kinezi ipak odabrali industrijsku zonu “Zapad” i parcele nedaleko od aktuelnog postrojenja Leonija. Izgradnja bi trebalo da počne u prvom kvartalu naredne godine.

Memorandum o razumevanju sa Kinezima potpisan je početkom maja i tada je najavljeno da će Šinju ( Xingyu Automotive Systems >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Co LTD ) u Nišu graditi fabriku za proizvodnju rasvete za automobilsku industriju.

Investiciona vrednost projekta je 50 miliona evra, a poznata je i konačna lokacija iako je ranije bilo spekulacija da će pogon biti u Medoševcu.

Investitor je u Pismu o namerama naveo da mu je za realizaciju projekta neophodno 13,5 ha neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni ZAPAD u Nišu - kažu u KLERP-u.

Šinju otvara fabriku u Nišu; foto: printscreenPojašnjavaju da je reč o lokaciji nedaleko od fabrike Leoni, preko puta Metroa, a prve lopate na lokaciji biće ukopane početkom naredne godine.

Kompanija Xingyu Automotive Systems Co LTD je vodeća kompanija za dizajn i proizvodnju LED rasvete u automobilskoj industriji. Investiciona vrednost ovog projekta iznosi 50.000.000 evra, a kompanija planira zapošljavanje 1. 000 radnika na neodređeno vreme - pišu iz KLERP-a.

Podsetimo, vest da fabriku u Nišu otvaraju i Kinezi prvi je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ova kompanija bi u Nišu trebalo da proizvodi rasvetu za BMW, Audi, Reno, Opel i Folksvagen, ali i industrije širom sveta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Gigant auto-industrije dolazi u Niš: Investicija od 50 miliona evra, posao za 1.000 radnika

Izvor: B92, 26.Nov.2019, 10:53

Niš -- Iako se nagađalo da bi kineska kompanija Sjingju (Xingyu) mogla postrojenje u Nišu da gradi na putu ka Medoševcu, ipak su odabrali industrijsku zonu Zapad...U Kancelariji za ekonomski razvoj i projekte (KLERP) kažu da bi izgradnja trebalo da počne u prvom kvartalu naredne godine...Memorandum...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.