Izmeštanje Fonda pomoglo biznis

Izvor: RTS, 06.Feb.2011, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmeštanje Fonda pomoglo biznis

Niški privrednici lakše dolaze do kredita za podsticaj preduzetništva, jer Fond za razvoj već mesec i po dana radi u tom gradu. Blizina Fonda omogućava da se brže i lakše realizuju ideje, kažu preduzetnici.

Od 40 najnerazvijenijih lokalnih samouprava u Srbiji, više od polovine je na jugu zemlje. Kako bi država pomogla oživljavanju i ravnomernijem razvoju svih krajeva, pojedine republičke institucije su odlukom Vlade izmeštene iz glavnog grada.

Fond za razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji odobrava kredite za podsticaj preduzetništva, već mesec i po dana radi u Nišu. 

Oni koji žele da rekonstruišu postojeći objekat ili izgrade novi, modernizuju ili tek započnu proizvodnju, a nemaju dovoljno novca, mogu kao Jelena Čarapić iz Kuršumlije da dobiju kredit Fonda za razvoj.

Po pristupačnim kamatama investicioni krediti se odobravaju na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana. Za podnosioce iz nerazvijenih opština, kredit se može vraćati osam godina sa počekom od 24 meseca.

"Dobila sam sredstva za preradu drveta i mnogo mi znači što je Fond u Nišu", kaže Jelena.   

I zaposleni u "Niš autu" moći će da relizuju dva velika investiciona projekta jer su od Fonda za svaki dobili po 105 miliona dinara. Uskoro će početi proizvodnju bukovih ploča za enterijere i dobiti novu liniju za preradu voća i povrća, te čekuju zaposlenje još 66 ljudi.

"Biće nam olakšana sama komunikacija, podnošenje izveštaja Fondu kao i sama komunikacija sa stručnim službama i pravdanje sredstava", rekao je Obrenko Jović, generalni direktor "Niš auta".

Blizina Fonda oživljava ideje

U zajednici preduzetnika Niša kažu da će blizina Fonda omogućiti da brže i lakše realizuju pojedine ideje, kakva je berza sirovina koja bi mogla da pokrene porodične fabrike.

"Dolaskom Fonda za razvoj svi koji imaju poslovnu viziju mogu da ostvare svoje želje. U prethodnom periodu Fond nam je bio daleko i finansijski i kilometrima, a sada ćemo imati sve ono što je početak nečega, a to su finansijska sredstva, koja su trenutno najjeftinija u zemlji", kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Zajednice preduzetnika Niša.  

U Fondu za razvoj planiraju da u Kraljevu, Zrenjaninu, Novom Pazaru i Zaječaru otvore filijale kako bi privrednicima informacije bile što pristupačnije.

"Male firme i ne znaju koje uslove ima Fond, ne znaju da koriste sajtove, ne znaju možda da koriste tehniku koja je dostupna velikim firmama, koje imaju dobar menadžment", kaže Slađana Backović, direktor Fonda za razvoj.

Projekti za pokretanje malih biznisa trebalo bi da smanje stopu nezaposlenosti koja je na jugu Srbije 20 puta veća nego u pojedinim beogradskim opštinama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izmještanje Fonda pomoglo biznis

Izvor: Capital.ba, 06.Feb.2011

NIŠ, Niški privrednici lakše dolaze do kredita za podsticaj preduzetništva, jer Fond za razvoj već mjesec i po dana radi u tom gradu. Blizina Fonda omogućava da se brže i lakše realizuju ideje, kažu preduzetnici. Od 40 najnerazvijenijih lokalnih samouprava u Srbiji, više od polovine je na...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.