Izložbe povodom pola veka postojanja GSLU Niš

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jun.2020, 09:23

Izložbe povodom pola veka postojanja GSLU Niš

Povodom pola veka postojanja, Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu najavljuje organizaciju nekoliko izložbi sa delima iz sopstvene kolekcije, a prve će biti otvorene za publiku zbirke savremenog slikarstva, skulpture i fotografije. Nalaziće se u Oficirskom domu, Paviljonu u Tvrđavi i Salonu 77, od utorka, 9. juna.

Fond GSLU stvaran je od 1970. godine.

Od samog osnivanja Galerije savremene likovne umetnosti Niš 1970. godine a u okviru muzeološke delatnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ustanove stvaran je fond umetničkih dela na osnovu strogih kriterijuma i uz ažurno praćenje aktuelnih kretanja u savremenoj umetnosti. Danas je po svom obimu i sadržaju to izuzeto vredna kolekcija naše novije umetnosti - kažu u GSLU.

Zbika savremene likovne umetnosti broji 584 dela, koji će biti podeljeni po periodima, pa će tako ona iz perioda od 1970. do 2000. godine publika moći da pogleda u Oficirskom domu, a onu koja sadrži dela iz poslednje dve decenije u Paviljonu u Tvrđavi. Isti je raspored i Zbirke savremene skulpture, koja ima 60 dela, a najstarije datira iz 1965. godine.

Kao mlada umetnost, zbirka fotografija broji najmanje dela - 47 i ona su, kažu u GSLU, prevashodno dela domaćih autora.

Autori ove tri izložbe su kustosi GSLU Niš: Radmila Kostić, Milica Todorović i Milan Ristić, a biće otvorene do 5. jula.

U narednim mesecima najavljuju i izložbe ostalih svojih zbirki: grafike, crteža, radova na papirusu i Zbirke dela likovnih umetnika Niša.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.