Izložba o srpsko-ruskim vezama u arhitekturi

Izvor: JužneVesti.com, 25.Maj.2017, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o srpsko-ruskim vezama u arhitekturi

Narodno pozorište, vile u Niškoj Banji, ali i mnoge druge značajne zgrade u Nišu delo su ruskih arhitekata. Istoričar umetnosti Miloš Stojanović objasnio je da se mnogo njih ovde naselilo nakon Oktobarske revolucije. Više o ovome, ali i tome šta su srpske arhitekte stvarale u najvećoj zemlji na svetu, zainteresovani građani će moći da saznaju u Galeriji društva arhitekata Niša, počev od 27. maja.

Otvaranje izložbe "Konekcija - srpsko-ruske veze u arhitekturi" >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je zakazano za subotu od 19 sati. Nakon njega je, kako kažu organizatori, planirana i diskusija na temu stvaralaštva autora iz ove dve zemlje, kao i njihovog međusobnog uticaja.

U Galeriji će biti postavljeni panoi sa slikama objekata koje su projektovali Rusi u Srbiji, ali i Srbi u Rusiji, objasnio je jedan od autora izložbe Miloš Stojanović.

Takođe, biće izložena i dela koja pokazuju kako je ruski konstruktivizam, koji je imao odjeka u čitavoj Evropi, uticao na domaće arhitekte.

Izložba prati jedan vek saradnje između srpskih i ruskih arhitekata. Mi smo napravili odabir javnih zdanja, crkava i spomenika koja su projektovali Rusi, a na kraju i ono što su naši projektovali u Rusiji, a to su mahom ili hoteli ili poslovne zgrade - kaže Stojanović.

Izložbu će otvoriti sin poznatog ruskog arhitekte, koji je stvarao u Srbiji, a koji se i sam bavi ovim poslom Mihailo Medvedev.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.