Izložba Lidije Antanasijević u niškom Salonu 77

Izvor: JužneVesti.com, 06.Maj.2021, 09:00

Izložba Lidije Antanasijević u niškom "Salonu 77"

Postavka Lidije Antanasijević pod nazivom "Transformatorium" biće pred publikom od 7. maja u niškom "Salonu 77", a iz te galerije navode da izložba predstavlja nastavak vizuelnih istraživanja autorke kroz instalaciju, video rad i prostorni kolaž, kao i autobiografsku personifikaciju života jednog emigranta kroz vizuelizaciju svežih, kreativnih ideja prelazeći sa neverovatnom lakoćom iz jednog medija u drugi.

Kombinovanjem različitih medija, ističu iz Galerije, autorka >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Lidija Antanasijević na indirektan i sofisticiran način iznosi svoja razmišljanja o geopolitičkim promenama na ovim prostorima, promeni granica i migraciji stanovništva posle 1991. godine.

Izražavajući vlastita emotivna stanja i dirljivu unutrašnju borbu nagoveštava svu složenost dvostrukog života, susret sa dvostrukim mentalitetom, otuđenošću i kontinuiranu želju za pripadanjem. ... Celokupno njeno stvaralaštvo nosi prerogative avangardnog jer se suštinski, tiho i postojano odnosi buntovno prema ustaljenim, uvreženim postavkama ideološkog i društvenog, ali i umetničkog i rodnog. Međutim, ta osporavanja ona ne izriče glasno i manifestno, već permanentno, tiho i intimno, kroz inovatorske poduhvate unutar svoga rada - navode iz Galerije.

Lidija Antanasijević je diplomirala 1988. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafike, a zatim na istom fakultetu i magistrirala 1991. od kada je i član Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Živi i radi u Londonu, a samostalno je izlagala u Beogradu, Ljubljani, Glazgovu, Londonu, Alkmaru u Holandiji, Sianu u Kini i Nišu, kažu organizatori.

Do sada je učestvovala je na više od osamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i nostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada od kojih su značajnije: Zlatna igla za grafiku, Prolećna izložba ULUS-a, Beograd (2019), Mali pečat Grafičkog kolektiva, Beograd (2014) - kažu iz galerije.

Izložba je, dodaju, osmišljena specijalno za prostor niškog "Salona 77", i uz poštovanje epidemioloških mera trajaće do 26.maja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.