Izabrana 42. Majska pesma

Izvor: NiskeVesti.rs, 27.Maj.2016, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrana 42. "Majska pesma"

Ovogodišnja Majska pesma je “Drugarice paučice” čiju je kompoziciju, tekst i aranžman radio Žarko Stanković, a na festivalu je interpretirao učenik 5. Razreda OŠ “Bubanjski heroji” Nemanja Ivanjić.

Po oceni stručnog žirija nagrada za najbolji aranžman otišla je Nenadu Stošiću za pesmu “Anita” koju je pevao Aleksa Nikolić, dok je najbolji tekst imala pesma “Pitajte decu” Sandre Rakonjac, koju su pevale Mila i Marica Stanković.
Najbolji interpretatori >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << su Ksenija Jovanović koja je pevala “Il’ mi se drema, il’ mi se spava”, drugo mesto osvojila je Petra Nešić za interpretaciju pesme “Lepi dečko”, dok su treće mesto osvojile Kalina Petrović i Neda Rajković za “Još jednu majsku pesmu”.
Najbolja interpretacija po oceni dečjeg žirija bila je “Taj mesec maj” Sanje Kostić, “Šta ću, kud ću, gde ću” u izvođenju Mihajla Janačkovića zauzela je drugo mesto, dok je treća bila Ksenija Jovanović sa pesmom “Il’ mi se drema, il’ mi se spava”.
Najstariji festival kompozicija za decu na prostoru bivše Jugoslavije "Majska pesma" održan je 42. put u Domu vojske. Ove godine bilo je 15 kompozicija i 20 učesnika iz svih niških škola, kažu u Dečijem kulturnom centru koji je organizator manifestacije.
„Ove godine imali smo kompozitore iz čitave Srbije, a za decu su stvarali, između ostalih, Lado Leš, Aleksandar Baloš, Jovan Adamov i Tomica Nikolić iz Kerbera“, kaže direktorka DKC Sandra Petković.
Umetnički direktor festival bio je Milan Minja Marković, poznati niški muzičar iz grupe Lutajuća srca.
„Imali smo ograničen budžet ali je važno da festival zadrži nivo i nastavi da živi jer nas tradicija duga 42 godine na to obavezuje“, dodaje direktorka Petković.
Od 20 kompozicija, 5 su bili dueti, a mališani od 7 do 14 godina takmičili su se u 3 kategorije, u zavisnosti od starosti. Stručni žiri bio je u sastavu - kompozitor Bojan Mladenović, Rusomir Arsić ocenjivao je tekstove, a o kvalitetu pesama i izvođača odlučivala je i direktorka Dečijeg centra Sandra Petković.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Povezane vesti

Majska pesma za najmlađe

Izvor: RTS, 27.Maj.2016

Na jednom od najstarijih dečijih festivala u našoj zemlji, Majska pesma, koji je održan sinoć u niškom Domu vojske, i ove godine je učestvovalo dvadesetoro dece iz svih niških osnovnih škola. Mališani nisu mogli da sakriju oduševljenje i puni su utisaka. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.