Iz Ministarstva mesecima ćute o (ne)smenjivanju niških dekana

Izvor: JužneVesti.com, 23.Okt.2019, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Ministarstva mesecima ćute o (ne)smenjivanju niških dekana

Pre skoro pet meseci ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će za nedelju dana konačno rešiti situaciju tri niška dekana, čiju smenu je preporučila Agencija za borbu protiv korupcije. Ipak, Šarčević i dalje nije obelodanio svoje rešenje, niti iz Ministarstva prosvete odgovaraju na pitanja o ovoj temi, dok su dekani i dalje u foteljama.

Status quo na Fakultetu umetnosti, Građevinsko-arhitektonskom fakultetu i Fakultetu sporta. Njihovi dekani - Suzana >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Kostić, Petar Mitković i Milovan Bratić bi po novom zakonu trebalo da budu razrešeni funkcija, ali su oni i godinama posle pravosnažnih rešenja Agencije, i dalje u foteljama. Sve institucije prebacuju "loptu" jedna na drugu, niko da smeni dekane; foto: Vanja Keser

Kako ih saveti fakulteta nisu smenili, na šta ih je obavezao Zakon o visokom obrazovanju, u priču su se uključile više instance - Ministarstvo prosvete i ministar Mladen Šarčević koji je 6. juna kazao da će za nedelju dana konačno razrešiti slučaj spornih niških dekana. Međutim, posle skoro pet meseci - nikakvog odgovora nema.

Osim što Šarčević ćuti, Ministarstvo na čijem je čelu već mesecima ne odgovara na pitanja novinarki - da li je i kako rešena problematika spornih niških dekana.

U Zakonu o visokom obrazovanju piše da dekan fakulteta ne može biti neko čiju je smenu predložila Agencija za borbu protiv korupcije.

Organ poslovođenja ne može biti lice koje je pravnosnažnom presudom osuđeno za krivično delo protiv polne slobode, falsifikovanja isprave koju izdaje visokoškolska ustanova ili primanja mita u obavljanju poslova u visokoškolskoj ustanovi, odnosno koje je pravnosnažnom presudom osuđeno na kaznu zatvora za drugo krivično delo, kao ni lice koje je teže prekršilo kodeks profesionalne etike odnosno lice koje je razrešeno dužnosti organa poslovođenja u skladu sa ovim zakonom, kao i lice za koje je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje - piše u Zakonu.

Regulativa nalaže da dekanu prestaje dužnost kada preporuka Agencije postane pravosnažna, a prestanak dužnosti savet fakulteta konstatuje odmah, a najkasnije u roku od 15 dana. Ukoliko se to ne desi, o razrešenju odlučuje ministar takođe u istom roku, kada je utvrđeno da savet nije postupio.

Kao je ranije kazao ministar prosvete, Zakon o visokom obrazovanju je i izmenjen zbog nepotizma u visokoškolskim ustanovama, te sada uzima u obzir i preporuke Agencije.

Međutim, kada je u junu Šarčević najavio da će javnost vrlo brzo biti obaveštena o njegovoj odluci povodom tri niška dekana, kazao je i da se u slučaju Mitkovića i Bratića problem to što Zakon ne bi mogao da se primenjuje retroaktivno, pošto je Agencija predložila njihovo razrešnje pre promene Zakona o visokom obrazovanju. Ipak, konstatovao je i da u slučaju Suzane Kostić postoji pravni osnov, jer u njenom slučaju postoji i odluka komisije za Etički kodeks.

Mesec dana kasnije iz Ministarstva su kazali da je saveti fakulteta, po Zakonu, trebalo da smene dekane i da i dalje tragaju za rešenjem.

Upitan o mogućem razrešenju situacije sa dekanima, rektor Univerziteta Dragan Antić prošle nedelje nije ni želeo da odgovori, konstatujući da nema šta novo da kaže.

Podsetimo, poslednji put kada je rektor Antić odgovarao novinarima Južnih vesti kazao je da je nenadležan i da kod njega dolazi grupa pravnika iz Ministarstva zbog konsultacija po pitanju smene dekana.

Kako je na niški Građevinsko-arhitektonski fakultet stigao i dopis Ministarstva povodom smene dekana Petra Mitkovića za koga postoji preporuka Agencije za razrešenje zbog zapošljavanja dece svojih kolega, predsednik Saveta Srđan Živković kazao je da nema komentar povodom Mitkovićeve smene, jer je postupak još u toku.

Savet GAF-a Univerziteta u Nišu je razmatrao dana 07.03.2019. godine dopis Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i tim povodom uputio podneske nadležnim državnim organima. Kako je procedura u toku, a postupak nije završen, u ovom trenutku ne možemo da komentarišemo bilo šta što je u vezi sa ovim postupkom - naveo je Živković.

On je, ipak, dodao i da dekan GAF-a funkciju obavlja prvenstveno i u svemu u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, navodeći gotovo sve argumente kojima je Mitković opovrgavao odluku Agencije.

Podsetimo, smenu dekanice Fakulteta umetnosti u Nišu Suzane Kostić tražili su i profesori zbog toga što je uručila otkaz njihovom kolegi Nebojši Todoroviću, a ona je i uprkos odluci Agencije dobila još jedan mandat.

Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić je po odluci Saveta te ustanove takođe dobio još jedan mandat, uprkos preporuci Agencije da ne može biti na čelu Fakulteta zbog toga što je bio u sukobu interesa.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.