Iz Apelacionog suda u Nišu navode da su najažurniji u Srbiji

Izvor: JužneVesti.com, 03.Feb.2023, 18:06

Iz Apelacionog suda u Nišu navode da su najažurniji u Srbiji

Apelacioni sud je tokom prošle godine imao ukupno 15.743 predmeta, na kojima je radilo 36 sudija, navode u svom godišnjem izveštaju za 2022. godinu. Kako kažu, radili su preko norme i uspeli da reše 14.204 predmeta, čime je niški Apelacioni sud postao najbolji po broju rešenih predmeta, samim tim i najažurniji u Srbiji.

Apelacionom sudu je tokom 2022. godine pristiglo za 388 predmeta više u odnosu na prethodnu godinu, a zajedno sa predmetima koji su preneti iz 2021. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ukupno je bilo 15.743 predmeta, stoji u godišnjem izveštaju.

Predstavili godišnji izveštaj za 2022. godinu; foto: S. V. Iako je priliv predmeta bio veći, broj sudija se smanjio, pa je njih 36 radilo na tim predmetima. Broj predmeta po sudiji bio preko 35, a koordinator za medije u Apelacionom sudu, Ivana Mladenović ocenjuje njihov rad kao uspešan.

Trenutno ima 6 sudija manje, samim tim opterećenje sudija je veće i sve sudije na mesečnom nivou rade preko norme, a po godišnjem izveštaju svako od njih radi dve norme - kaže Mladenović.

Odeljenje za radne sporove Apelacionog suda imalo je najviše posla. Ukupno je bilo 6.594 predmeta, a deset sudija uspelo je da reši 5.808 predmeta. Sudija Saša Bošković kaže da je, u odnosu na prethodne godine, u ovom odeljenju povećan broj predmeta.

To su svi sporovi iz radnog odnosa, ima najviše kolektivnih tužbi. Puno je i tužbi za neplaćeni noćni rad, smenski rad i slično. Konstantan je priliv i dalje - navodi Bošković.

U građanskom odeljenju radilo je najviše sudija - 16, i oni su rešili 4.984 od ukupno 5.582 predmeta. U krivičnom odeljnju bilo je 2.227 predmeta, a deset sudija rešilo je 2.108 predmeta. Najmanje predmeta imalo je odeljenje za postupanje po zahtevima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku. U tom odeljenju, rade sudije sa ostalih odeljenja, ukupno 21, pa su oni uspeli da reše 1.304 predmeta od 1.340.

Uporednom analizom rada sva četiri Apelaciona suda u Srbiji - u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, Apelacioni sud u Nišu je najbolji po kriterijumima rešenih predmeta i ažurnosti u radu, a na drugom mestu je po kvalitetu rada.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.