ILIĆ: Novi statut za lakšu smenu direktora i veća prava građana

Izvor: NiskeVesti.rs, 20.Apr.2016, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ILIĆ: Novi statut za lakšu smenu direktora i veća prava građana

Neophodno je da grad Niš donese novi statut, kojim bi gradske opštine i mesne kancelarije dobile veće nadležnosti, smatra aktuelni predsednik niškog parlamenta Mile Ilić. Takođe, smena direktora javnih preduzeća trebalo bi da bude olakšana, kako ne bi za to moralo da se glasa na skupštini. Građanima treba da se ustupi prazna stolica u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća, dodaje.

"Trebalo bi da stvorimo fleksibilnije uslove za smenu direkora javnih preduzeća, >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << a ne kao do sada da skupština o tome odlučuje na predlog Odbora za imenovanje. O tome bi moglo da odlučuje gradsko Veće, kako bi se direktori lakše pozivali na odgovornost", isatakao je Ilić.
On je dodao i da za ukjljučenje građana u rad javnih preduzeća postoji politička volja ali da bi tek promena statuta to omogućila.
"Trebalo bi da predstavnici građana imaju prazne stolice, ali bez prava glasa. Na ovaj način bi se vršio demokratski pritisak da odluke budu više u interesu Nišlija", dodao je.
Na pitanje zašto u ovom mandatu nisu uvedene ovakve promene, Ilić je rekao da su čekali promenu Zakona o lokalnim samoupravama i donošenje Zakona o gradovima. Kako je rekao, sadašnja vlast nije ulazila u ovako složenu proceduru, ali bi ubrzo nakon konstituisanja naredne skupštine trebalo da se krene sa izmenom statuta. Takođe, trebalo bi da se izmeni Poslovnik rada gradske skupštine u smislu da je neophodna većina od 31 odbornika da bi se započele sednice, ali da mogu da nastave i sa trećinom odbornika. On je mišljenja da bi se na ovaj način eliminisao "prazan hod" i da bi rad skupštine bio brži i efikasniji, uz manje troškova.
Zakon o gradovima je neophodan jer smatra da bi se time povećale nadležnosti Niša i još 23 grada, koliko ih je u Srbiji.
"Sada Niš i Merošina imaju iste nadležnosti, iako su potpuno različite i specifične sredine. Promena zakona omogućila bi i više novca za grad Niš", rekao je predsednik niškog parlamenta.
U ovom mandatu skupština je zasedala 42 puta, a samo dve sednice nisu imale direktan televizijski prenos. Odbornici su usvojili preko 1000 akata, od čega je u više od 90 odsto slučajeva predlagač bilo gradsko Veće. Ilić je ocenio rad skupštine kao stoprocentno efikasan jer, kako kaže, na dnevnom redu nije bilo pitanja o kome se nije odlučivalo.
"Sve sednice održane su u skladu sa statutom i poslovnikom u demokratskoj atmosferi, osim poslednje koja je bila u predizbornom znaku", rekao je Ilić.
On je dodao i da su svi odbornici jednoglasno usvajali njegove inicijative.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.