HAOS U NIŠU Škole u blokadi, nemaju ni za kredu

Izvor: NiskeVesti.rs, 11.Feb.2016, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAOS U NIŠU Škole u blokadi, nemaju ni za kredu

Grad Niš ne izmiruje redovno dugovanja školama, zbog čega su brojne obrazovne ustanove često u blokadi, pa nemaju novca ni za krede.

Grad niškim školama trenutno duguje nešto više od 35 miliona dinara.
Dugovanja školama na teritoriji opštine Crveni krst su 6,6 miliona dinara, u opštini Medijana 7,1 milion, u Niškoj Banji 2,9 miliona dinara, Paliluli 7,2 i Panteleju 11,3 miliona dinara.
Dok direktori zvanično ćute o problemima sa kojima se susreću >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << njihove škole, neki od profesora objašnjavaju da se redovno ne plaćaju telefoni, internet, da sa štedi na grejanju, pa čak i na kredama. Gradonačelnik Zoran Perišić je to demantovao i objasnio da su dugovi u januaru bili 16 miliona dinara i da su izmireni u jednom danu.
Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković, nakon sednice Gradskog veća, izjavio je da su "prilivi u januaru, februaru, pa čak i u martu uvek loši što je prouzrokavalo probleme".

Ne možemo da servisiramo obaveze: Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija
- Od kako je zaživeo rino sistem (Registar izmirenja novčanih obaveza) koji nalaže da se neizmirene obaveze plate u roku od 45 dana, gradski budžet se našao u teškoj situaciji. Rino sistem je država proširila na lokalne samouprave i što se tiče prosvete, s jedne strane imate slab priliv u budžet, a s druge je Vlada Srbije propisala da sve obaveze moraju da se izmire u zakonskom roku od 45 dana. Zbog toga ne možemo da servisiramo obaveze i zbog toga je došlo do privremene blokade rada škola - objasnio je Slavković.
Opširnije na Blic.rs

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.