Grad Niš popisuje opasni otpad u krugu EI i MIN-a

Izvor: JužneVesti.com, 12.Avg.2020, 08:16

Grad Niš popisuje opasni otpad u krugu EI i MIN-a

Dve od 32 lokacije u Srbiji koje su kontaminirane opasnim otpadom nalaze se u Nišu - Elektronska i Mašinska industrija. Posle nekoliko decenija bi, sudeći po rešenju Gradskog veća u Nišu, ovaj problem mogao da počne da se rešava, jer je naložena izrada elaborata koji će, piše, biti osnova za sanaciju.

Pre skoro godinu dana izveštaj Ujedinjenih nacija pokazao je da se otrovni teški metal olovo, opasan za životnu sredinu, nalazi u EI, dok su u MIN-u bakar, cink, nikl, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << arsenik i hrom. I niški hemičar Radiša Spasić rekao je da je upozoravao razne institucije o ovom problemu, jer može izazvati požar i zagađuje, pa je ovu tačku ocenio kao najopasniju u jugoistočnoj Srbiji i upozorio na moguću ekološku katastrofu.

Sada Grad Niš najavljuje raspisivanje javne nabavke za ustanovu koja će odraditi elaborat, a čiji je cilj "kvalitativna i kvantitativna identifikacija višedecenijskog, industrijskog, opasnog otpada".

Elaborat će biti osnova za realizaciju sanacije i remedijacije, održivog korišćenja zemljišta, jačanje centralnih i lokalnih kapaciteta za smanjenje zagađenja, pritiska na zemljište, i planiranje njegovog korišćenja - stoji u Rešenju.

Sledi raspisivanje javne nabavke, potom sklapanje ugovora sa odabranom ustanovom, koja potom ima 150 za izradu elaborata.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.