Forum: Kartel toplana gospodari imovinom građana

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jan.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forum: Kartel toplana gospodari imovinom građana

Okupljene u Udruženje toplana Srbije, toplane su, tvrde u niškom Centru za zaštitu potrošača “Forum”, zapravo kartel koji dogovara cene, metodologiju obračuna cena, kao i zakonodavstvo u oblasti komunalnih usluga.

Centar je Ministarstvu energetike uputio pismo u kojem ukazuje na katastrofalno stanje u sistemu daljinskog grejanja u Srbiji i zahteva od njih da "reaguju i ne dozvole kartelu toplana da bude monopolista".

Udruženje toplana Srbije umesto kartelskog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dogovaranja o cenama, teba da se bavi racionalizacijom troškova poslovanja, traženjem jeftinijeg energenta, analizom tržišta toplotne energije u Srbiji i ekonomske moći korisnika i umesto povećavanja cena svojih usluga, treba da planira njihovo smanjenje - poručuju iz “Foruma”.

Navode da je monopolističkim položajem toplana građanima onemogućeno da raskinu ugovor iako im to Zakon o zaštiti potrošača dozvoljava.

Svakog meseca šalju korisnicima velike račune, koje oni zbog ekonomske situacije nisu u mogućnosti da plate, i uz nezakonito zaračunavanje zatezne kamate, uvećavaju njihova dugovanja a zatim im šalju izvršitelje za zaplenu imovine - kažu u “Forumu”.

Kada monopolisti sami rade Metodologiju, ta Metodologija štiti samo interese monopolista i u njoj se u suštini ništa nije promenilo u odnosu na pređašnje stanje. Ostaje da se isporuka toplotne energije vrši u podstanici, iako skupštine stanara nisu "krajnji korisnici", već vlasnici stanova sa kojima toplane moraju da sklope Ugovore o snabdevanju toplotnom energijom - kažu u “Forumu”.

U Centru za zaštitu potrošača naglašavaju da naplata kalorimetrima mora da bude samo u zgradama u kojoj svi stanovi imaju merače, a u ostalim po kvadratu. Upozoravaju i na stavke koje ulaze u fiksne troškove, a koje su prevelike ili neportrebne.

Zbog toga iz “Foruma” na kraju pisma poručuju da bi o novoj Metodologiji trebalo da popričaju predstavnici Vlade Srbije, Udruženja toplana i Udruženja potrošača.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.