Duvan ispod tezge pun kokošijih pera, buđi i đubreta

Izvor: JužneVesti.com, 12.Mar.2015, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duvan ispod tezge pun kokošijih pera, buđi i đubreta

Pored toga što sadrži više ugljen-monoksida od najnekvalitetnijih cigareta, rezani duvan koji se ilegalno prodaje na pijacama u Nišu i širom Srbije pun je i komadića najlona, kanapa, kokošijih pera i drugog đubreta čije sagorevanje je opasno po zdravlje.

Kako navodi profesorka tehnologije duvana sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miroslava Nikolić, eksperti sa ovog Fakulteta nedavno su ispitali oko 250 uzoraka rezanog pijačnog duvana koji se ilegalno prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << “ispod tezgi” širom Srbije.

Utvrdili su da, pored toga što sadrži tri puta više ugljen-monoksida i katrana "od najgorih cigareta na legalnom tržištu", rezani duvan je i pun prljavštine jer nije industrijski prečišćen i proizvodi se u nehigijenskim uslovima.

Uglavnom se radi o duvanu koji su preduzeća vratila u otkupu seljacima jer iz nekog razloga nije bio za prijem - ili je bio mehanički oštećen, prevlažan, buđav, ili oštećen od bolesti. Po našem zakonu, seljaci su dužni da sami taj duvan unište, odnosno da ga zakopaju na đubrištu jer je on još uvek neosušen i zelen. Naravno, oni to ne urade, nego ga vrate, osuše i preprodaju sa svim đubretom koje se usput pokupi - kaže ova profesorka.

Kad se taj duvan nareže fino i sitno, kako se često radi, vi ne možete da razdvojite svo to smeće od samog duvana. Kakvi otrovi se formiraju sagorevanjem takve cigarete pune đubreta, o tome da ne govorimo - kaže ona.

Pored toga, pošto je samo osušen, a ne i fermentisan, rezani duvan je podložan i svim mogućim promenama, pa “vrlo brzo pokupi vlagu i ubuđa se”. Čak 80 odsto uzoraka duvana, tvrdi profesorka, ubuđalo se u toku ispitivanja, i to u laboratorijskim uslovima.

Buđav duvan je opasan po zdravlje, a i toliko smrdi da nije za upotrebu. Buđ se stvara jer je duvan sa pijaca uglavnom suviše vlažan, tako da zapravo kupujete vodu po ceni duvana. S druge strane, ako ga pustite da se osuši, on se toliko smrvi da dobijete prašinu i gomilu đubreta koje teško sagoreva. U svakom slučaju ste višestruko prevareni kao kupac - naglašava Nikolić.

Kako kažu u Upravi carina, tokom 2014. godine na putevima širom Srbije u dubinskim kontrolama zaplenjeno je oko 2.700 kilograma rezanog duvana što je 9 puta više nego u 2013. godini. U najvećem broju slučajeva, rezani duvan se švercuje vozilima kurirskih službi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.