Dragiša Cvetković nije ratni zločinac

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 26.Sep.2009, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragiša Cvetković nije ratni zločinac

NIŠ - Veće Okružnog suda u Nišu, kojim je predsedavao sudija Novica Stefanović, usvojilo je juče zahtev o rehabilitaciji bivšeg predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiše Cvetkovića (1893-1969), potpisnika Trojnog pakta. Zahtev za rehabilitaciju podneli su njegovi potomci.

Sudsko veće je proglasilo ništavnom odluku Državne komisije Demokratske Federativne Jugoslavije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora od 15. septembra 1945. godine, kojom je Cvetković proglašen >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ratnim zločincem. Veće je poništilo i sve posledice proizašle na osnovu odluke državne komisije do danas.

Odluka državne komisije od 15. septembra 1945. godine o održavanju niškog ročišta nije nađena, ali postoji tragovi u drugim dokumentima da je takva odluka doneta.

U istoriji, Cvetković je prepoznavan kao potpisnik Protokola o pripajanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu, u palati Belvedere u Beču, 25. marta 1941. godine, što je bio povod za proteste dva dana kasnije i obaranje njegove vlade.

Cvetković, koji je tokom nemačke okupacije živeo u Niškoj Banji i koga su Nemci više puta hapsili, pobegao je iz zemlje i posle rata živeo u Parizu, odakle je u nekoliko polemičkih rasprava branio potpisivanje Trojnog pakta, navodeći da su sile osovine Jugoslaviji garantovale neutralnost.

Umro je u Parizu 1969. godine i sahranjen na srpskom delu vojničkog groblja u Tijeu.

Odbornici Skupštine grada Niša pre dve godine doneli su odluku da ulicu Božidara Adžije preimenuju u ulicu Dragiše Cvetkovića.

Licnost na fotografiji je Knez Pavle a ne Dragisa Cvetkovic.

a ko je lik sa slike?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.