Dogodine rasterećeniji zatvori

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogodine rasterećeniji zatvori

Niš -- Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović očekuje da će zatvori u Srbiji biti rasterećeniji od sledeće godine.

Obradović kaže da će situacija u pogledu kapaciteta u zatvorima biti mnogo povoljnija izgradnjom zatvora u Padinskoj skeli.

"Početkom naredne godine biće završen zatvor u Padinskoj skeli za 450 do 500 osuđenih lica, čime će biti rasterećeni ostali zatvori u Srbiji", rekao je Obradović novinarima na obeležavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednog veka postojanja Kazneno-popravnog zavoda u Nišu.

U Padinskoj skeli biće renovirana i jedna zgrada kapaciteta oko 150 mesta za pritvorenike čime će biti rasterećen okružni zatvor u Beogradu, kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, u planu je i izgradnja zatvora u Kragujevcu, Pančevu i Medveđi. Uz sprovođenje alternativnih sankcija, sledeće godine imaćemo znatno bolju situaciju u pogledu smeštaja osuđenih i pritvorenih lica, ocenio je Obradović.

On je napomenuo da će u niškom zatvoru naredne godine biti obnovljen ogradni zid i uređen integralni tehnički sistem bezbednosti iz donacije Evropske unije.

Ocenjujući status zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Obradović je rekao da nije zadovoljan visinom njihovih plata, ali da očekuje da 2011. godine budu stvoreni uslovi za njihovo povećanje.

Lokacija za izgradnju Kazneno-popravnog zavoda na pet kilometar od centra Niša i u blizini puta za Prokuplje, određena je još krajem 19. veka, prvi temelji u njegovoj izgradnji bili su udareni 1908. godine, a zatvor iz Niške tvrđave konačno je preseljen u novi objekat 1910.godine.

Upravnik niškog KPZ-a Živorad Branković je na svečanoj akademiji rekao da je to danas savremena kaznena institucija čiji je cilj da bude još modernija u procesu resocijalizacije i prevaspitanja osuđenih lica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.