NIŠ: Grobnica kao dom

Izvor: Kurir, 02.Apr.2013, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIŠ: Grobnica kao dom

Deset koraka od poslednjeg drveta, grob levo, zovi dva puta, put je do doma Bratislava Stojanovića iz Niša, majstora po profesiji, kome je poslednjih 15 godina adresa porodična grobnica Pešića

NIŠ - Fotografija na kojoj je Nišlija Bratislav Stojanović nedavno je obišla svet, a u Americi je u pojedinim štampanim medijima proglašena slikom dana. Ovaj četrdesetrogodišnjak, koji živi kao beskućnik, nekoliko dana je bio na naslovnim stranama najčitanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << svetske štampe. Njegov dom je grobnica na niškom starom groblju.

Deset koraka od poslednjeg drveta, grob levo, zovi dva puta, put je do doma Bratislava Stojanovića iz Niša, majstora po profesiji, kome je poslednjih 15 godina adresa porodična grobnica Pešića, čiji su najbliži sahranjeni davne 1945. godine.

Bratislav je postao beskućnik kada su mu otac i kuća izgoreli pre 20 godina u požaru.

"Noću je hladno, ali šta ću, uvečem se pod jorgan i ćebe i toplo je. Kada izlazim moram da vodim računa, jer ljudi se plaše. Ako mi se žuri, moram da sačekam", kaže Bratislav.

Slučajni susret sa niškim beskućnikom fotoreportera Sašu Đorđevića je posebno inspirisao. Napravljenu fotografiju prosledio je kolegama u Frans presu.

"Tri, četiri dana posle toga su odreagovali i tražili su kompletnu priču. Posle toga su već zvali iz drugih agenicija kolege da ih povežem i odvedem do Brace", kaže Đorđević.

Na starom gorblju u Nišu poslednji put sahrane su bile 1971. godine. Od tada do danas, iako mnogo puta planirano, ovaj pristor još uvek nije postao mermorijalni centar.

Bratislav je za sada jedini živi stanar starog groblja. Majci, polusestri i prijateljima, kaže, ne želi da smeta. Iako je bez lične karte i zdravstvene knjižice u prihvatilište neće, jer tvrdi, ovde ima svoj mir.

Na početku je bilo teško, sada nije. Desi se neka prehlada, grip, ali ima leka, malo limuna i neki čaj.

Direktor Centra za socijalni rad u Nišu Zoran Jović kaže da svako ima pravo da bira kako će da živi.

"Mi ne možemo na silu ništa da preduzimamo. Možemo samo da intervenišemo ako su život i bezbednost ugroženi", kaže Jović.

U grobnici s početka prošlog veka, plašeći se više živih no pokojnih, Bratislav dočekuje i ovo proleće, nadajući se da će mu, kako kaže, bar ono doneti malo više radosti.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.