DIN otpušta trećinu radnika

Izvor: RTS, 06.Sep.2009, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIN otpušta trećinu radnika

Niška duvanska industrija u ponedeljak otpušta trećinu radnika. Sindikati su nezadovoljni, a rukovodstvo kaže da je takva odluka bila neminovna.

Trećina radnika Fabrike duvana "Filip Moris" u Nišu dobiće sutra otkaz. Radnici koji su na prinudnom godišnjem odmoru od 31. jula, kao i predstavnici sindikata smatraju da je poslodavac prekršio zakon i najavljuju tužbe.

Slobodan Denić hranitelj četvoročlane porodice jedan je od 306 radnika koji će dobiti otkaz. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Supruga Jadranka ne radi, a ćerke Darija i Natalija pohađaju osnovnu školu. U fabrici duvana održava kompjutersku opremu i tu radi 16 godina. Kaže da je zabrinut kako će sa 42 godine naći novi posao.

"Očekivao sam bar neki drugi razlog, da se nađe neko drugo radno mesto, ako to mesto podleže nekom tehnološkom višku i nije više za upotrebu, znači da me bar pozovu, da obavimo neki razgovor da bih video gde bih mogao da radim", rekao je Slobodan Denić.

Supruga Jadranka kaže da razmišljaju kako dalje. "Imam dva deteta, polaze u školu, oni traže svoje. Moramo da nađemo neki posao, jedan mora da radi a jedan da bude sa decom", rekla je Jadranka.

Pored hranitelja porodice, biće otpušteno 12 bračnih parova. Otpuštau se radnici pratećih službi, održavanja, restorana, obezbeđenja. U sindikatu kažu da je poslodavac odluku o otpuštanju nije opravdao i da je za te poslove već angažaovao privatne firme sa strane.

Sindikati nezadovoljni

"Poslodavac nije ispoštovao do kraja Zakon o radu, i opšti kolektivni ugovor, jer nije uzeo u obzir socijalni aspekt prilikom određivanja tehnološkog viška u DIN-u", rekao je Dejan Janilćijević, predsednik Sindikata Duvanske industrije.

U menadžmentu kažu da je otpuštanje bilo neophodno, kako bi se osigurala budućnost fabrike. Poslodavac saopštava da će radnici dobiti otpremninu od milion i po dinara neto, što je 3,7 puta veće od zakonskog minimuma.

Oni kažu da će radnicima pomoći da nađu novi posao kod dobavljača i da će obezbediti mikrokredite bespovratne pomoći kod jedne nevladine organizacije.

Duvanska industrija će nakon ovog otpuštanja sa ogrankom u Beogradu imati ukupno 1.150 radnika.

Penzionisani profesor radnog prava Miroslav Miljković kaže da je autonomno pravo firme da li će otpuštati bračne parove i hranitelje porodice.

"Poslodavci su vrlo vešti u poštovanju zakona, a isto tako da ga na fini način izigraju", rekao je Miljković.

Fabrika duvana u Nišu privatizovana je septembra 2003. godine. "Filip Moris" je za 66 odsto kapitala platio 387 miliona evra, a vrednost celokupnog ugovora bila je 518 miliona evra. U fabrici je tada radilio oko 2.500 radnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.