DANAS SLAVIMO SVETOG IPOLITA: I ovu JEDNU STVAR nikako ne smete DA ZABORAVITE!

Izvor: NiskeVesti.rs, 26.Avg.2016, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS SLAVIMO SVETOG IPOLITA: I ovu JEDNU STVAR nikako ne smete DA ZABORAVITE!

Nakon što je video kako je Lavrentije, sa verom u Hrista, lečio slepilo i druge bolesti, sveti Ipolit poverovao je u Hrista i krstio se

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog mučenika Ipolita.
Sveti Ipolit bio je nadzornik tamnica u Rimu, rođen i vaspitavan kao neznabožac. Kada je sveti Laverentije arhiđakon bačen u tamnicu, Ipolitu je car naredio da posebno obrati pažnju na njega. Ipolit je tada svojim očima video kako je sveti Lavrentije povrato >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << vid slepom Lukiliju, dugogodišnjem tamničaru, i kako je iscelio mnoge druge bolesnike.
Nakon što je sve to video, poverovao je u Hrista i krstio se. Kada ga je Lavrentije krstio, Ipolit je imao nebesko priviđenje i rekao je: “Videh nevine duše u velikoj radosti (tj. na nebesima)”.
Posle toga odveo je Lavrentija u svoj dom gde mu je krstio svu decu koje je, sa dadiljom Konkordijom, bilo devetnaest.
Kada je Lavrentije ubijen zbog vere u Hrista, Ipolit je uzeo mučenikovo telo, odneo ga u neku pećinu i česno sahranio.
Car je to nekako načuo pa je treći dan posle Lavrentijeve smrti Ipolit uhvaćen i izveden pred cara. Nije hteo da se odrekne istinite vere i tučen je kamenjem po ustima. Pošto nije hteo da se odrekne vere u Hrista i pokloni idolima, car je naredio da mu skinu svu odeću i nagog da ga šibaju. Tada je Ipolit rekao caru: “Nisi me razdenuo nego si počeo da me odevaš!”
Opširnije na Telegraf.rs

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.