Crteži koji daju odgovor na temu “Princip”

Izvor: JužneVesti.com, 23.Dec.2014, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crteži koji daju odgovor na temu “Princip”

Na izložbi “Niški crtež”, koja će biti otvorena večeras od 19 sati u Galeriji “Srbija”, biće predstavljena 93 dela 79 umetnika koji su se na svoj način bavili zadatom temom “Princip“.

Kako navode u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti (GSLU), koja je organizator izložbe, namera im je bila da 100 godina nakon sarajevskog atentata pominjanjem prezimena Gavrila Principa, atentatora na austro-ugarskog prestolonaslednika, podstaknu “iščitavanje mogućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << šireg društveno-političkog modela-principa”.

Jedan broj umetnika se bavio principima vere, principom promene i prolaznosti u umetničkoj analizi tragova, ili inverzno - slojeva nastanka. Zastupljena su i dela stvaralaca čija je pažnja bila na principima likovnog izražavanja, kao i ona koja opserviraju društveni trenutak - kažu u GSLU.

Postavku čine, kako navode u Galeriji, dela rađena olovkom, ugljenom, tušem, pastelom, ali su zastupljena i ona “u kojima je kombinovanjem materijala poimanje crteža pomereno ka mediju slike i objekta, instalacije”.

Inače, “Niški crtež“ je tradicionalna godišnja izložba na programu GSLU koja je prvo bila zamišljena kao izložba crteža umetnika koji stvaraju u Nišu, a  vremenom je, kako kažu organizatori, postala najobimnija godišnja manifestacija u Srbiji posvećena crtežu.

Izložba će biti otvorena do 20. januara naredne godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Izložba "Niški crtež" na temu "Princip"

Izvor: Blic, 23.Dec.2014

Tradicionalna izložba „Niški crtež“ otvorena je večeras u Galeriji “Srbija” u Nišu...- Galerija Savremene likovne umetnosti (GSLU) je prvu izložbu "Niški crtež" organizovala 1991. godine. Na početku je to bila izložba crteža umetnika koji stvaraju u Nišu, ali je vremenom postala najobimnija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.