Cerjanska pećina – speleološki biser u okolini Niša

Izvor: NTV.rs, 12.Nov.2014, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerjanska pećina – speleološki biser u okolini Niša

Istraživanje Cerjanske pećine se nastavlja. Dvojica istraživača niškog Zavoda za zaštitu prirode, sa celokupnom opremom za istraživanje i preživljavanje nalaze se već tri dana i noći pod zemljom, u cilju pronalaženja krajnjih granica ovog speleološkog bisera u okolini Niša. U nedelju ujutru, kolege iz Zavoda i speleo vodič pomogli su im da unesu opremu i naprave improvizovani kamp gde će spavati i istraživati, a po dogovoru, danas se ista ekipa vraća po njih, kako bi im pomogla >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << prilikom izlaska. Ekipa Niške televizije bila je na licu mesta da to i zabeleži.
Kamp u kome se nalazi sva oprema i gde su istzraživači postavili busiju odakle su išli u izviđanje nalazi se na 4500 metara od ulaza u pećinu. Sada, kao i prilikom ulaska njihove kolege kreću u pomoć za izvlačenje celokupne opreme, a nekima je ovo prvi ulazak.
Temperatura vazduha i vode u Cerjanskoj pećini, bez obzira na spoljne vremenske uslove, uvek je konstantna, i iznosi 12 stepeni, i u delu tunela koji su istraženi do sada, vazduh je potpuno isti kao i na površini. To, ali i činjenica da je u Cerjanki sve ostalo netaknuto i da ljudska ruka do sada ništa nije menjala, jeste ono što privlači mnoge istraživače da je posete, tvrde stručnjaci koji se godinama bave proučavanjem ovih podzemnih tunela i dvorana.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Završeno istraživanje granica Cerjanske pećine (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 13.Nov.2014, 11:58

Speleološko istraživanje granica Cerjanske pećine, koje su prethodna četiri dana sproveli naučnici niškog Zavoda za zaštitu prirode, uspešno je završeno. Kako kažu, polazna pretpostavka o dužini Cerjanke, koju su devedesetih godina postavili beogradski speleolozi, sada je i zvanično naučno...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.