Centralna proslava Milanskog edikta 6. oktobra u Nišu

Izvor: Medijski istraživački centar, 29.Okt.2012, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centralna proslava Milanskog edikta 6. oktobra u Nišu

Na centralnu proslavu Milanskog edikta sve konfesije biće predstavljene na najvišem nivou, a sa skupa u Nišu naredne godine patrijarsi svih pravoslavnih crkava i svi velikodostojnici drugih hrišćanskih konfesija uputiće Poslanicu pravoslavnima, najavio je vladika niški Jovan.
Povodom rasprava u Srbiji da li bi proslavi trebalo da prisustvuje i Papa, vladika niški je na pitanje ko će prisustvovati ispred Rimokatoličke crkve rekao da je „ona pozvana na najvišem nivou“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << i, koliko zna, „sve konfesije će biti predstavljene na najvišem nivou“.
Centralna proslava Milanskog edikta biće održana 6. oktobra sledeće godine u Nišu, a  svečani deo trajaće dva-tri dana.
„Tu ima veliki broj tema, značajnih, o kojima će se razgovarati, jer je to prilika da se malo preispitamo, da se vinemo malo u prošlost, a da prevaziđemo neke podele pogotovo među pravoslavnima, da se zacele rane i da se nađu zajednička rešenja za ključna pitanja“, naveo je vladika Jovan.
Centralna proslava je sveta liturgija, zatim poseta najznačajnijim mestima (Medijana i novootkrivene grobnice), akademija, rekao je niški vladika Jovan govoreći o samoj centralnoj proslavi godišnjice Milanskog edikta.
 “To ne treba da se završi ove i naredne godine, pa da se stane. Treba raditi na dobru i prosvećenju našeg naroda, da se to ne politizuje i svede na jedan spektakl ili dnevni politički događaj gde bi se mogao potrošiti novac, a ne bi ništa uradili“, kazao je niški vladika Jovan.
Vladika Jovan je rekao da se od izgradnje velikog krsta na brdu Vinik kod Niša nije odustalo, ali, kao što je rekao i prilikom svog dolaska na čelo eparhije, „ne možemo imati gladne pod tim krstom – takvim i tolikim“.
Doći će povoljnije vreme i za graditeljstvo, a zbog krize sada treba videti šta su prioriteti, kazao je on, ponovivši da se ne treba iscrpsti u svečarskom, „već raditi i na projektima koji će dati ploda“.
  Kao što sam i rekao kada sam bio ustoličen kao episkop, ne možemo imati gladne pod tim krstom, takvim i tolikim. A da se uradi put, struja i neki sadržaj ne treba odustati. Ali zbog krize treba videti prioritete. Isto kao i sa gradnjom hramova. Kako možemo mi da tražimo od naroda ili grada a imate ljude koji ne mogu da prežive. Doći će neko bolje vreme za graditeljstvo – rekao je episkop niški Jovan.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.