Izvor: Blic, 14.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena niža četiri dinara po kvadratu

Uprkos nedavnom poskupljenju daljinskog grejanja u Nišu skoro 50 odsto, korisnici poslovnih prostorija ubuduće će za ovu uslugu JKP „Gradska toplana" plaćati manje nego pre poskupljenja. Razlog za ovu neobičnu situaciju je to što je Toplana u istom paketu mera odlučila da izmeni način obračuna cene grejanja za poslovni prostor kako bi pospešila priključenje ove kategorije korisnika na mrežu jer su ih minulih godina zaobilazili u velikom luku. Vlasnici poslovnih prostorija pozdravljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovu odluku ali napominju da je grejanje lokala u Nišu i dalje skupo i da bi ga trebalo izjednačiti sa cenom grejanja stambenog prostora.

Na niški toplovod priključeno je oko 1,5 miliona kvadrata stambenog i svega 200.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. Cena grejanja poslovnog prostora do sada se određivala tako što se cena grejanja stambenog prostora množila sa koeficijentom 2,5 a novom odlukom Toplane ovaj koeficijent je smanjen na 1,6. Zato je i nakon poskupljenja cene grejanja za stambeni prostor sa 41,88 na 62,7 dinara po kvadratu (sa PDV-om), grejanje poslovnog prostora jeftinije za četiri dinara po kvadratu i iznosi 100,3 dinara po kvadratnom metru (sa PDV-om).

- Odlučili smo se da smanjimo odnos u ceni između stambenog i poslovnog prostora jer godinama nije bilo novog masovnijeg priključenja poslovnih korisnika na mrežu, već samo po neki sporadični slučaj. Razlog je sigurno bilo preskupo plaćanje grejanja koje je bilo čak 2,5 puta veće od cene grejanja stambenog prostora. Tako je izostalo da se na toplovod priključe, recimo, Tržni centar „Merkator" i još neki noviji poslovni objekti, a bilo je čak i zahteva za isključenje sa mreže. Smanjenjem koeficijenta sa 2,5 na 1,6 želimo da se ponašamo tržišno i da budemo konkurentni sa cenom drugih vidova energije, ali i da istovremeno olakšamo firmama poslovanje u uslovima ekonomske krize - kaže za „Blic" Milan Ogrizović, zamenik direktora JKP „Gradska toplana".

On veli da je nova taktika već urodila plodom i da su se javili prvi zainteresovani klijenti da na toplovod priključe poslovne prostorije površine od oko 1.000 kvadrata, ali i da bi se uskoro mogli i priključiti neki novi, daleko veći poslovni objekti. Đorđije Damnjanović, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika grada Niša i Asocijacije malih i srednjih preduzeća za niški region, kaže da je ova usluga još uvek preskupa za veliki broj preduzetnika.

- Preduzetnici teško posluju zbog ekonomske krize, pa im je svaka ušteda velika pomoć. Korektno je od toplane što je smanjila koeficijent za obračun cene. Međutim, grejanje poslovnih prostorija je i dalje skupo i trebalo bi ga izjednačiti sa cenom stambenog prostora. Bilo je slučajeva da preduzetnici traže da se isključe sa mreže jer nisu mogli da plaćaju tolike troškove. I mi smo tražili od Toplane da prostorije u kojima je sedište Udruženja isključimo sa mreže jer nismo mogli da plaćamo te troškove ali nam ni posle dva dopisa nisu izašli u susret - kaže Damnjanović.

Da nije nemoguće da se izjednači cena grejanja stambenog i poslovnog perostora, potvrđuje i Milan Ogrizović, zamenik direktora Toplane.

- Ide se ka izjednačavanju koeficijenata za stambeni i poslovni prostor i jednog dana oni će biti isti. Zbog cene koja je bila 2,5 puta veća od cene grejanja u stanovima, prethodnih godina smo gubili korisnike u tom sektoru, i to želimo sada da ispravimo - napominje Ogrizović.

Računi za poslovni prostor

Lokal površine pre posle

56,62 kvadrata poskupljenja poskupljenja

Cena po kvadratu (sa PDV) 104,7 100,3

Bruto cena (sa PDV) 5.928,4 5.680,78*

*cene su u dinarima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.