Izvor: B92, 02.Mar.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carina: Bez opasnosti po zdravlje

Beograd -- Tovar radioaktivnog gvožđa otkriven u nedelju u Dimitrovgradu nije ugrozio zdravlje stanovništva, kažu u Upravi carine.

Carinici na železničkoj stanici u Dimitrovgradu otkrili su, u saradnji sa Odsekom za radijacionu dijagnostiku niškog Zavoda za zaštitu zdravlja, da je u vagonu sa otpadnim gvožđem koji je saobraćao iz Bugarske za Makedoniju radijacija bila 11 puta veća od dozvoljene, ali da nema opasnosti za stanovništvo.

Šef carinske ispostave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Emil Petrov za B92 kaže da je za takav propust odgovorna firma zadužena za kontrolu radioaktivnosti gvožđa koje je bilo namenjeno železari u Skoplju.

Petrov je rekao da neće biti krivičnih prijava, ali veruje da će bugarski nadležni organi preduzeti mere nakon provere njihovih nalaza sa radioaktivnih vagona.

"Vagon je odmah izolovan i prvom prilikom je vraćen nazad u Bugarsku. Nije bilo nikakve opasnosti po lokalno stanovništvo i po radnike carine, policije i železnice”, rekao je Petrov.

"Pre dva i po meseca, kada je u vagonu otpadnog gvožđa, isto iz pravca Sofije za Skoplje, nađen izvor radioaktivnosti, sa 300 puta povećanom radioaktivnošću, vagon je odmah po otkrivanju vraćen nazad za Bugarsku”, podsetio je Petrov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.