“Branko Miljković“ u rukama pesnika iz Knjaževca

Izvor: RadioCity.rs, 25.Maj.2017, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Branko Miljković“ u rukama pesnika iz Knjaževca

Dani Branka Miljkovića nastavljeni su svečanim uručenjem nagrade “Branko Miljković“ za 2016. godinu. Dobitnik najreprezentativnije nagrade za najbolju knjigu poezije u prethodnoj godini na srpskom jeziku je pesnik Marjan Čakarević, za knjigu “Tkiva“.
Iako u svom dosadašnjem stvaralačkom radu nije držao do nagrada, iz sentimentalnih razloga bilo mu je važno da ova knjiga dobije neku vrstu priznanja.
„Tokom ’90. kada sam odrastao pojavila se gomila nagrada, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << naprosto nisu značile ništa, izuzev što su bile neka vrsta legitimacije tim ljudima koji su ih dodeljivali, dok sama književnost tu nije igrala neku bitnu ulogu.
Ali, kada sam ovu knjigu napisao poželeo sam da ona dobije priznanje pre svega jer je ličnija od prethodnih, vratio sam se u period odrastanja, dečaštva.
Nagrada “Branko Miljković“ je najvažnija nagrada za poeziju kod nas, i svakako mi imponuje“, rekao je dobitnik Marjan Čakarević.

Žiri sastavljen od kompetentnih književnih kritičara, pesnika i urednika, Dragane Todoreskov, Jelene Mladenović i Tomislava Marinkovića, odlučio je da ove godine nagradi delo ovog mladog pesnika, koji dugi niz godina piše upečatljive, neobične i strategijski osmišljene pesme.
„Njegove pesme sve više i više pred čitaoce iznose upečatjive slike koje se odnose na socijalni i kulturološki milje čiji smo mi, pa i Marjan Čakarević savremenici“, kaže predsednica žirija Dragana Todoreskov.
Svečanost je upotpunio muzički deo programa, u kome je niška hornistkinja Evica Radevska uz klavirsku pratnju Marije Dinov Vasić izvela kompozicije "Across a River's Dream", "Relato Zingaro" i "Relato Nocturno".

U okviru ove manifestacije, ranije tog dana u Gimnaziji „Stevan Sremac“ održan je javni školski čas posvećen Branku Miljkoviću. O Miljkovićevim danima provedenim u Prvoj niškoj gimnaziji govorio je Jovan Mladenović, viši kustos Narodnog muzeja u Nišu, a svoju poeziju čitao je nagrađeni Marjan Čakarević, dok je pesme Branka Miljkovića kazivao glumac niškog akademskog pozorišta Miloš Unić. Takođe, svoje prve stihove govorili su i učenici - članovi literarne sekcije.

Podsetimo, književna nagrada “Branko Miljković“ za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u prethodnoj godini dodeljuje se redovno od 1971. godine. Među dosadašnjih 46 dobitnika su najznačajnija imena naše poezije poput Oskara Daviča, Vaska Pope, Stevana Raičkovića, a na dugačkom spisku odlikovanih su tek 2 dame .

Nagradu “Branko Miljković“ dodeljuje Grad Niš, a pomoglo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Tehnički organizator je Niški kulturni centar.
Sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.